Chat

Mgr. Martin Jelínek
Záznam chatu z pondělí 11. října 2021
Ilona: „Dobrý den mám intoleranci laktozy, k tomu alergii na ořechy, čokoládu, vanilku. Ořechy, čokoládu a vanilku jsem přestala jist, piju bezlaktozove mléko, jim bezlaktozy sýry, jogurty atd. U nás ve městě jsem objevila krám, kde prodávají bezlaktozovy výrobky ale přidávají do nich mandle, ořechy. Prodavačka mne řekla že to je na ochuceni ale já si to raději nekoupila, bojím se toho že mi to bude vadit. Co si o tom myslíte? Děkuji za radu Ilona Děčín.“
Mgr. Martin Jelínek: „Dobrý den, pokud máte prokázanou alergii na ořechy, je z pochopitelných důvodů žádoucí se vyhnout i mandlím, zbytečně neriskujte. Krásný den. M.Jelínek“
Derek: „Měl by podle Vás každý chodit k výživovému poradci?“
Mgr. Martin Jelínek: „Dobrý den, jsem toho názoru, že je potřeba se především ve výživě patřičně vzdělávat, a to minimálně na úroveň základní nutriční inteligence (= orientovat se v základních pojmech a souvislosti se zdravím). Služby výživových poradců využívají především lidé, kteří nezvládají svůj vlastní problém se stravou, v naprosté většině případů se ale řeší situace, které nejsou nijak komplikované. Přeji krásný den M.Jelínek“
Jitka: „Dobrý den, s mlekem nemam problem, jsem jen hubena. Ted piji mleko kozi od zname z vesnice, je vyzivnejsi a co je lepsi i z hlediska pribrani?“
Mgr. Martin Jelínek: „Dobrý den, konzumace mléka nezajistí nárůst hmotnosti, to záleží na celé řadě faktorů (genetika, skladba stravy, energetická bilance...). Kozí mléko je nutričně velmi podobné kravskému, rozdíly jsou zanedbatelné. Pokud potřebujete nabrat hmotnost, je výhodnější se svěřit do péče odborníka - existují situace, kdy je nárůst hmotnosti s ohledem na genetiku jedince velmi náročný, případně zdravotně riskantní. Krásný den :-) M.Jelínek“
Derek: „Jaká by měla být etika a morálka výživového poradce?“
Mgr. Martin Jelínek: „Dobrý den, práce výživového poradce má svoje definovaná pravidla, jeho povinností je nemanipulovat s léčebnou výživou. Základem práce je cílit na úpravu stravy s ohledem na individualitu jedince. Neměl by "prodávat" univerzální jídelníčky, což v praxi bohužel ne všichni poradci respektují. Krásný den :-) M.Jelínek“
DIS: „Co si myslíte o veganství, vegetariánství, vitariánství, fruktariánství, nektariánství?“
Mgr. Martin Jelínek: „Dobrý den, vegetariánství osobně fandím, je ale potřeba k němu přistupovat zodpovědně. Lakto-ovo vegetariánství (= bez konzumace masa) je z nutričního hlediska dobře zvládnutelné a v žádném případě nemusí být zdravotně riskantní, jak tvrdí jeho odpůrci. Veganství, které se vyhýbá všem živočišným produktům, je podstatně náročnější a neobejde se bez podpůrné suplementace, v základu je nutné doplňovat vitamín B12, vit. D, dále je vhodné uvažovat o vápníku a omega-3 tucích. Přísnější odnože veganství (frutariánství, nektariánství, vitariánství) jsou v podstatě výživové extrémy (jsou nutričně velmi chudé), tzn. nejsou vhodné jako dlouhodobě preferovaný výživový směr. Krásný den M.Jelínek“
Lucie Bo.: „Dobrý den. Prosím o informaci o složení sojových nápojů - sušených instantních. Obsahují i glukózový sirup. Je to pak vhodná potravina? Používám to z toho důvodu, že pokud do kávy přidám sojové nebo jiné rostlinné mléko, tak nemám pocit překyseleného žaludku. Co ve složení těchto produktů hlídat? Děkuji.“
Mgr. Martin Jelínek: „Dobrý den, instantní rostlinné nápoje nejsou vzorem kvality, s ohledem na jejich složení je rozumné se jim vyhýbat, velmi často splňují definici ultrazpracované potraviny. Klíčovým ukazatelem jejich kvality je obsah přídatných látek (aditiv) včetně sladidel (zdroje cukrů). V tomto směru je ale výzvou najít kvalitní instantní produkt, protože jejich výroba a následné požadavky na stabilizaci výrobku většinu těchto látek vyžaduje. Na stranu druhou není možné tvrdit, že by jejich konzumace (v omezeném množství) jakkoli výrazně negativně ovlivnila zdravotní pochody v těle, a to minimálně u zdravého jedince (emulgátory a některá další aditiva ale mohou zhoršovat stav zánětů v trávicím traktu, vliv mají i na projevy syndromu propustného střeva). Krásný den :-) M.Jelínek“
Ľubica: „Dobré ráno Aký je vhodný nápoj pri gastritíde žalúdka Ďakujem“
Mgr. Martin Jelínek: „Dobrý den, o tomto by měl rozhodnout ošetřující lékař, záleží na konkrétní situaci (= zdravotním stavu jedince). Na obecné úrovni je ideálním nápojem čistá (filtrovaná) voda, určitě se vyhýbejte nápojům s obsahem cukrů, alkoholu, kofeinu, tyto látky zbytečně zánět dráždí. Krásný den M.Jelínek“
Ivana: „Mám alergii na mléčnou bílkovinu a sóju, nevím čím doplnit bílkovinu po mrtvici. Děkuji“
Mgr. Martin Jelínek: „Dobrý den, v tomto případě jakýmikoli jinými zdroji, možností máte (naštěstí) celou řadu - vejce, maso, ryby, luštěniny (s výjimkou sójových produktů), obiloviny (zrna, vločky, v podstatě i pečivo či těstoviny obsahují bílkoviny), ořechy, semena. V situaci kardiovaskulárních chorob je výhodné mírně snižovat podíl masa v jídelníčku ve prospěch rostlinných zdrojů bílkovin (neznamená to ale, že by bylo nutné se masným produktům vyhýbat, obzvlášť ryby se uvádí jako prospěšné z důvodu vyššího obsahu omega-3 tuků). Přeji krásný den M.Jelínek“