Chat

Petra Mocová
Záznam chatu z pondělí 18. ledna 2021
Jana Urbanova: „Dobrý den paní doktorko! Mam problém, léčím se s ulcerozni colitidu, k tomu mám divertikulitidu, alergii na ořechy a laktozovou intoleranci. Na ulcerozni colitidu mne doporučuji nejíst nic co ma slupky a zrnicka, na intoleranci laktozy nesmím jist žádné mléčné výrobky, sýry apod. kupují si vše bez laktozove. Zase pro změnu na divertikulitidu doporučuji jist hodně vlákniny, zkoušela jsem to jenže mne to nedela dobře, bolí mne po ní břicho, mam průjmy a jine potíže. Ořechy vůbec nejím vždy po nich otecu. Už jsem si celkem zvyklá co a jak jist, ale občas to poruším a pak mne je špatně. Chci se zeptat můžete mi poradit co jíst, když chci jist zdravé ale taky aby mne to nevadilo. Mám ještě jeden dotaz, u nas ve městě otevřeli krámek kde prodávají bez laktozove vyrobky- mléko, jogurty apod., jenže do všeho přidávají ořechy. Zatím jeem si to nekoupila bojím se toho, kupují si bezlaktozove potraviny v Kauflandu. Děkuji za odpověď S pozdravem Jana Urbanová.“
Petra Mocová: „Dobrý den, paní Urbanová, Bohužel nejsem paní doktorka, abych Vám mohla odpovědět na Váš dotaz. Jsem výživová poradkyně, což mě neopravňuje radit s léčebnou výživou. To spadá do kompetence právě lékaře nebo nutričního terapeuta, což je člověk, který vystudoval výživu na vysoké škole. Držím Vám palce. Je to nelehká situace, ale určitě je možné najít vhodný způsob stravování. Petra Mocová“
STOP: „Jak se díváte jako výživová poradkyně na vegetariánství?“
Petra Mocová: „Dobrý den, Děkuji za Váš dotaz. Co se týče vegetariánství, určitě je možné stravovat se bez masa a prospívat. Jen je důležité dbát na dostatečný přísun bílkovin. Tedy je důležité jíst dostatek vajec, mléka a mléčných výrobků, sóji, luštěnin, ořechů a semen. Je možné používat některý program na zápis jídelníčku (např. Sebekoučink na webu www.stobklub.cz). Tam zapisujete zvážené potraviny, které sníte a dostáváte přesnou zpětnou vazbu na Váš jídelníček. Srdečně zdravím, Petra Mocová“
SK: „Jak se díváte jako výživová poradkyně na veganství?“
Petra Mocová: „Dobrý den, Co se týče veganství, to už je mnohem extrémnější směr než vegetariánství. Ten nutriční terapeuti nedoporučují. Hrozí při něm mimo jiné nedostatek bílkovin a vitamínu B12. Při veganství je opravdu důležité věnovat skladbě stravy náležitou pozornost, aby tělo dostávalo všechno potřebné. Je vhodné chybějící prvky i suplementovat. Pěkný den. Petra Mocová“
SK: „Nekonzumuji thein, kofein, chinin, alkohol - jak se na to díváte jako výživová poradkyně?“
Petra Mocová: „Dobrý den, Nemyslím si, že by v tom měl být jakýkoliv problém. Záleží, jak máte poskládaný jídelníček. Je důležité mít dostatek makroživin a mikroživin, pít dostatek (nekalorických) tekutin a mít dostatek pohybu. K tomu thein, kofein, chinin ani alkohol nejsou potřeba :) Přeji Vám hezký den. Petra Mocová“
DAYD: „Jak se díváte jako výživová poradkyně na kávu bez kofeinu?“
Petra Mocová: „Dobrý den, Nemyslím si, že by v tom byl problém. Záleží, co Vám chutná a vyhovuje. Kromě kávy bych však doporučovala i pitný režim ve formě vody a neslazených čajů. Pěkný den. Petra Mocová“
MS: „Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jak by podle vás měla vypadat ideální snídaně a večeře, popřípadě v kolik hodin naposledy jíst. Jelikož na to existuje spoustu názoru, děkuji.“
Petra Mocová: „Dobrý den, Děkuji za Váš dotaz. Máte pravdu, názory se různí. Myslím si, že je dobré začínat snídaní do hodiny po probuzení. Vždycky by to měla být kombinace polysacharidu, bílkoviny (spolu s tukem) a zeleniny nebo ovoce. V případě slané snídaně to může být např. celozrnné nebo žitné pečivo s nějakou bílkovinou (sýr, šunka, tvaroh, cottage, vejce, tuňák, fantazii se meze nekladou) a k tomu zeleninu (je jedno jestli čerstvou nebo tepelně upravenou). V případě sladké snídaně to může být ovoce, vločky a k tomu třeba jogurt, tvaroh nebo z toho udělat kaši z mléka. Můžete k tomu přidat i trochu semínek nebo ořechů. Co se týče večeře, opět se držte pravidla zdravého talíře, tedy polysacharid + bílkovina + zelenina. Zdroj polysacharidů jsou brambory, rýže, kus kus, pohanka, chléb nebo jakékoliv jiné obiloviny. Jako zdroj bílkovin poslouží maso, ryby, vejce, luštěniny a sója. A opět to nezapomeňte doplnit zeleninou. Poslední jídlo bychom měli jíst asi tak 3 - 4 hodiny před ulehnutím. Už jsem to psala v jiné odpovědi, ale můžete se přihlásit do programu Sebekoučink na webu www.stobklub.cz. Existuje i mobilní aplikace. Tam zapisujete jídelníček a dostáváte na něj podrobnou zpětnou vazbu. Ať Vám chutná :) Petra Mocová“
petr: „Dobrý den, moc se mi líbí, jak jste odpověděla paní Urbanové. Vždy mne překvapují experti, schopní udělovat rady typu 5 gramů šalvěje, 3 gramy měsíčku na základě telefonického dotazu :-)“
Petra Mocová: „Děkuju :)“
petr: „Dobrý den, moc se mi líbí, jak jste odpověděla paní Urbanové. Vždy mne překvapují experti, schopní udělovat rady typu 5 gramů šalvěje, 3 gramy měsíčku na základě telefonického dotazu :-)“
Petra Mocová: „Děkuju :)“
Martina: „Dobrý den, zde doporučujete pít a jíst mléko a mléčné výrobky. Nedávno jsem četla pravý opak, že mléko se nemá vůbec pít, že bílkoviny získáme i jinak. Tak kde je pravda“
Petra Mocová: „Dobrý den, Výživové směry se v lecčems liší. Věřím tomu, že pokud člověk nemá zdravotní důvody (například alergii na bílkovinu kravského mléka) není důvod se mléku a mléčným výrobkům vyhýbat. Jsou to pro nás cenné zdroje bílkovin a vápníku. A také jsou výborným zpestřením jídelníčku, dají se jíst naslano i nasladko. Pokud Vám chutnají a nezpůsobují Vám žádné potíže, rozhodně je zařazujte i nadále. Ať Vám chutnají :) Petra Mocová“
Táňa: „Dobrý den, syn dělá na směny(2+2+2) a má nadváhu. Moje domněnka je, že důvodem je ta nepravidelná (nebo pravidelná) životospráva(po šichtě se najíst).Na sportování moc není a vlastně na ně nemá čas. Co by jste poradila v tomto případě? Táňa.“
Petra Mocová: „Dobrý den, Táňo, V první řadě by mě zajímalo, jestli syn vůbec chce něco měnit. Budu předpokládat, že ano :). Bohužel takhle nedokážu říct, co je důvodem jeho nadváhy, když nevidím jeho jídelníček. Pravidelnost je samozřejmě dobrá, ale vlastně jde o to, jak vypadá jeho jídelníček za celý den. Pokud tedy chce se se svojí nadváhou něco dělat, může kontaktovat výživového poradce nebo nutričního terapeuta nebo se přihlásit do kurzu zdravého hubnutí STOB. Většina odborníků dnes funguje online. Je fajn nebýt na hubnutí sám, ale mít v něm podporu. Případně může vyzkoušet již dříve zmiňovaný program na zápis jídelníčku Sebekoučink. Obecně doporučuji zaměřit se na malý cíl a ten si postupně plnit. Např. může zařadit procházky, aby měl pohyb. Při hlavních jídlech se může soustředit na pravidlo zdravého talíře. Ten spočívá - pro hubnoucí - v tom, že polovina talíře tvoři zelenina (ať už čerstvá nebo tepelně upravená, klidně i mražená). Čtvrtinu talíře tvoří sacharid (např. brambory, rýže, těstoviny, pohanka, jáhly, atd.) a zbývající čtvrtinu tvoří bílkovina (tedy maso, ryba, sója, luštěniny nebo vejce). V praxi to znamená, že si klidně může dát i vepřo-knedlo-zelo. Ale ne tu "typickou českou" variantu, kdy největší část talíře tvoří pět knedlíků a je tam jen trochu zelí. Zdravý talíř by znamenal jen dva knedlíky, maso a polovinu talíře zelí. Držím synovi palce. Kdyby potřeboval jakoukoliv pomoc, může se obrátit na stránky www.stob.cz. Hezký den. Petra Mocová“
Jarka: „Dobré ráno, jde hubnout i přes internet - máte například nějaké programy nebo aplikace? Děkuji“
Petra Mocová: „Dobrý den, Ano, určitě jde. Již jsem tady zmiňovala program na zápis jídelníčku Sebekoučink na webu www.stobklub.cz. Existuje to i jako mobilní aplikace. Případně se můžete přihlásit do kurzu zdravého hubnutí. Je online, máte v něm podporu lektora a jste ve skupině podobně naladěných lidí. Kurz se věnuje jak skladbě jídelníčku, tak psychologické stránce hubnutí. Součástí kurzu je i pohyb (cvičení online). Nabídku kurzů najdete na www.stob.cz. Přeju Vám úspěšné hubnutí a hlavně udržení váhových úbytků ;) Petra Mocová“
Ivana: „Dobrý den, je dobré, když si nechám od odborníka předepsat přesný jídelníček? Nebo máte jiné přístupy?“
Petra Mocová: „Dobrý den, Záleží, co Vám vyhovuje. Já osobně nejsem příznivkyně předepsaných jídelníčků. Stává se, že se pak lidem předepsaná jídla přejí, ale už neví, čím je nahradit. Na tuto situaci používám metaforu "raději hladového naučit rybařit, než mu dát rybu." Dát rybu vnímám dát předepsaný jídelníček. Sice pracnější, ale dlouhodobě mnohem výhodnější varianta je pomyslně naučit se rybařit - tedy naučit se poskládat si jídelníček sám. To znamená nastudovat si energetickou hodnotu potravin, makroživiny (bílkoviny, tuky, sacharidy), glykemický index a jiné. Pomůže Vám s tím nutriční terapeut nebo dobrý výživový poradce. Je to větší časová investice, ale dlouhodobě se Vám rozhodně vyplatí. Nemusíte pak být otrokem předepsaného jídelníčku a můžete si ho vhodně sestavit sama. Ale samozřejmě záleží, co komu vyhovuje. Držím Vám palce. Petra Mocová“
Bořivoj: „Slyšel jsem o knize Váhy života od zakladatelky STOB Ivy Málkové. Kde je možné knihu dostat?“
Petra Mocová: „Zdravím Vás, Bořivoji, Knihu je možné zakoupit na eshopu STOBu na této webové adrese: https://www.stob.cz/cs/vahy-zivota Přeju příjemné čtení. Petra Mocová“
Štěpánka: „Hezký den, několik desítek let bez přehánění řeším nadváhu v důsledku psychických problémů, momentálně jsem upoutaná na lůžku se zlomeným kotníkem a hrozí mi operace, poslední rok jsem výrazně přibrala, takže mám problém se unést, je možné se s Vámi spojit on-line?“
Petra Mocová: „Hezký den, Štěpánko, Děkuju za důvěru. Ano, je možné se se mnou spojit, ale v současné době mám zrovna naplněnou kapacitu. Můžete se však obrátit na některou z mých milých a šikovných kolegyň, které poskytují konzultace online. Jejich seznam najdete zde: https://www.stob.cz/cs/online-poradenstvi-s-lektory-stob Držím Vám palce, ať Vám to spolu klape. Petra Mocová“
Markéta: „Dobrý den přeju. Říkáte, že večeře by měla být 3 - 4 hod.před ulehnutím. Zajímalo by mě, jaký je rozdíl mezi ulehnutím do postele a lehnutím (pohodlném usazení) na sedačku k televizi. Pokud vím že si např.v 19 hod sednu nebo lehnu ke zprávám a potom bude film a spát půjdu třeba v 23 hod, tak mám večeřet v kolik? Děkuji za odpověď.“
Petra Mocová: „Dobrý den, Markéto, Myslela jsem tím 3-4 hod. před tím, než ulehnete do postele a jdete spát. Tedy to odečtěte od oné 23.h. Neměla byste jít do postele hladová. Sama si vysledujte, kdy Vám vyhovuje naposledy jíst. Rozhodně byste však neměla uléhat do postele s plným žaludkem. Srdečně zdravím. Petra Mocová“
Helena: „Dobré ráno, jak se dá hubnout s odborníkem v této době, když je všechno zavřené?“
Petra Mocová: „Dobré ráno, Heleno, Máte pravdu, není to snadné, ale jde to online. Buď si můžete vybrat odborníka na následujícím odkazu: https://www.stob.cz/cs/online-poradenstvi-s-lektory-stob Nebo je možné cvičit online nebo přihlásit do kurzu zdravého hubnutí. Případně si zapisovat jídelníček v programu Sebekoučink. Zmiňovala jsem to detailněji v jiných dotazech, nebudu to tedy rozepisovat blíže. Držím Vám palce, ať najdete pro sebe nejvhodnější metodu. A hlavně ať Vám funguje, těší Vás a přinese Vám kýžené výsledky. Petra Mocová“
Adéla: „Dobrý den, snažím se zhubnout 3-4 kila, jsem v deficitu(ne velkém, aby si tělo pomalu zvyklo), ale přes den neustále "myslím" na jídlo, dám si např. velkou snídani (zastoupenou o všechny makroživiny), ale po cca 2 hodinách pociťuji zvláštní pocit bez energie...vstanu od stolu a cítím jakousi mdlobu :( Ne hlad, ani chuť... U každého hlavního jídla se snažím najíst tak, abych ten divný pocit mdlob nepociťovala. Nevíte jak "nemyslet" celý den na jídlo? Děkuji, hezký den.“
Petra Mocová: „Dobrý den, Adélo, Je pro mě těžké odpovědět, když Váš jídelníček nevidím. Myslím, že by stálo za to oslovit nějakého odborníka, aby Vám zkontroloval, jestli máte jídelníček opravdu dobře poskládaný. Mám zkušenosti s některými ženskými jídelníčky, že byť jsou poskládané z relativně zdravých potravin, mají vysoký glykemický index. Ten pak způsobuje, že má člověk brzo vlčí hlad a má chutě na sladké. A právě pociťuje i onu zmiňovanou únavu. Zaměřila bych se tedy na potraviny s nízkým glykemickým indexem, dostatek bílkovin a vlákniny. Pokud by ani toto nepomohlo, a i tak byste na jídlo myslela celý den, možná by bylo na místě poradit se s psychologem nebo psychoterapeutem. Držím Vám palce. Petra Mocová“