Chat

Ing. Martin Škába
Záznam chatu z úterý 10. března 2020
test: „test“
Ing. Martin Škába: „Krásné ráno, jde o to, jaký sport chcete provozovat? Dále je nejdůležitější nutriční timing, neboli časování jídla během dne. Po probuzení je nejdříve nezbytné doplnit tekutiny. Před sportem ráno je nejlépe nesnídat. Pokud již musím do žaludku "něco dát", pak je nejvhodnější zvolit zeleninové šťávy (o objemu max. 3dcl). Časový rozestup od napití se, by měl být min. 20-30 min. Ale je to individuální. Pak by mělo nastat protažení svalů a šlach (nejlépe pomocí rolleru) a poté možno sportovat. A je jedno, zda je to silový trénink nebo aerobní pohyb jako je běh, rychlá chůze, apod. Pokud se na tuto problematiku podíváte z hlediska historického, pak naše tělo - pokud to zvládám psychicky - je připravené na pohyb na lačno. Je to i velmi blahodárné. Vše se dá natrénovat. Pokud nejsem schopný jít ráno cvičit na lačno, pak je důležitý časový rozestup snídaně-cvičení. Zde je na místě vědět, jaké potraviny a hlavně kombinace jednotlivých složek stravy mně vyhovují a jak se po nich cítím. Je obrovský rozdíl v tom, zda si dám ke snídani nativní syrovátkový protein, rozmixované lněné semínko, mandlové máslo s pohankovým chlebíkem nebo běžné pečivo se šunkou. Pro jednoduchost si pamatujte skladu talíře "čtvrtiny", jak jsem zmiňoval v úvodní sekci dnešního přenosu.“
Vlaďka: „Dobrý den co dělat když potřebujete během měsíce zhubnout 2-3 kg? Díky za odpověď“
Ing. Martin Škába: „Krásný den, jak jsem zmiňoval v úvodní části dnešního přenosu. Hýbejte se během dne, neseďte kontinuálně celý den, vstávejte pravidelně ze židle (pokud teda máte sedavý styl během dne) a pamatujte si základní pravidlo z hlediska stravy. Talíř má 4 části: 1. čtvrtina (maso, sýr, vejce, ryby, proteinový prášek), 2. čtvrtina (zelenina), 3. čtvrtina (mandle, makadamové ořechy, panenský olivový olej s aciditou nejlépe max. 0,2) a 4. čtvrtina (celozrnný žitný kváskový chléb, bezlepkový chlebík, rýže...)“
Eva: „Dobrý den, když má dítě (11 let) dosti velkou nadváhu, lékař doporučil upravit jídelníček, můžu částečně vyřadit bílé pečivo a nahradit celozrnným? Někde jsem četla, že děti by celozrnné pečivo neměly jíst. Jaký na to mate názor ? Děkuji“
Ing. Martin Škába: „Krásný den, upravit jídelníček je základ. Doporučuji držet se talíře 4/4 - jak jsem již zmiňoval v přenosu. Dále určitě vyměnit klasické pšeničné pečivo za nejlépe celozrnné žitné. Ale dále je nezbytné komunikovat s dítětem. Psychika je velmi podceňovaná. Pokud nebudu hledat kombinace a skladu talíře, které budou dítěti chutnat a vyhovovat, bude to stres, který není žádoucí, protože bude negativně ovlivňovat procesy redukce tukových zásob. V dnešní době je skvělé, že již některé supermarkety mají v nabídce celozrnný žitný kváskový chléb. To před 10 lety vůbec nebylo.“
Jára: „Hezký den, není třikrát denně čtvrtina talíře ořechů nebo něčeho podobného moc? Dekuji“
Ing. Martin Škába: „Krásný den, o všem zde mohu mluvit a psát jen okrajově. Nemohu řešit detaily, není to personalizovaná výživa, kde se řeší alergie na potraviny, vše se nastavuje individuálně a nejlépe dle lékařského vyšetření a doporučení. Obecně mohu říci, že opakování potravin během dne není nejlepší, ale hlavní je poznamenat to, o jaké druhy potravin se jedná. Pokud opakuji několikrát denně konzumaci zeleniny, konzumaci panenského olivového oleje, případně ořechů, tak si troufnu říci, že je to pro tělo velmi blahodárné. Naopak za negativní považuji několikanásobnou opakovanou konzumaci sladkých nápojů, sladkostí, běžného pečiva během dne. Pokud bychom řešili stravitelnost ořechů, nejlépe je namáčení alespoň na 6-12 hod nebo využívat ořechových másel. Velmi doporučuji mandlová másla, pasty ze semínek (jako jsou lněná, chia, dýňová, sezamová).“
Lidka: „Dobrý den! Doporučil byste, prosím, jak by měla vypadat správná večeře? Teď v chladném počasí na saláty moc chuť nemám. Děkuji.“
Ing. Martin Škába: „Krásný den, souhlasím s Vámi, že je to o chuti. V chladném počasí je pro naše tělo přirozené, že chceme jíst spíše teplé pokrmy. Pokud se na stravu opět podíváme jak z pohledu selského rozumu, tak historického, pak jsou nejvhodnější husté zeleninové polévky s masokostním vývarem. Polévka tohoto typu je základ. Pokud chci dále jíst, pak bych se opět držel skladby talíře 4/4. U části, která se týká zeleniny, je nejlepší restovaná nebo vařená zelenina. Večer je trávení nejslabší, takže jsou vhodné lehce stravitelné potraviny. Můj pohled je takový, že pokud jsem již měl maso na oběd, večer bych "skládal" talíř hlavně na bázi rostlinných bílkovin. Nebojte se vyzkoušet tempeh, namáčené a klíčené luštěniny, apod.“
Marta: „Dobré ráno, máte nějaký tip na snadnější trávení? Je mi přes 50 let a dost s tím bojuji, přestože se snažím používat koření a bylinky, které by měly trávení usnadnit Dekuji“
Ing. Martin Škába: „Krásný den, na tento dotaz nedovedu odpovědět. Doporučuji lékařské vyšetření a na základě toho nastavit skladu, nutriční timing a obsah Vašeho jídelníčku.“
Dagmar: „Hezké ráno, doporučuje se zeleninu konzumovat tepelně upravenou, což mi vyhovuje, jak ale zajistit dostatečný přísun vitamínů, především C, které se teplem ničí? Dekuji“
Ing. Martin Škába: „Krásný den, doporučuji k tepelně upravené zelenině konzumovat i kvašenou zeleninu (pickles, kimchi, kysané zelí) bez konzervantů. Je to základ pro podporu imunity. Je možná příprava doma nebo již existují výrobci na území ČR. Dále bych doporučoval také různé druhy extraktů z rostlin, které se dají pořídit a přidávat do pomazánek, smoothie, polévek s teplotou do 42 stupňů apod.“
Martina: „Dobrý den, chci se zeptat je tedy vhodné ráno na lačno, jezdit 10-15min na cyklotrenažeru? Dekuji za odpoveď a mejte se hezky.“
Ing. Martin Škába: „Krásný den, doporučuji zjistit si informace o HIT (cvičení s vysokou intenzitou). Jedná se o střídání fáze cvičení s vysokou tepovou frekvencí s klidovou fází. Např. 30-60 vteřin pohyb s velmi rychlým tempem (nejlépe 85-90 % tepové frekvence) a 30 vteřin odpočinek. Takto udělat několik sérií. 10- 15 min takového pohybu ráno je velmi vhodné. V případě Vámi zmiňovaného cyklotrenažeru bych toto aplikoval. Důležitá poznámka. Ráno je nezbytné před cvičením využít "rozmasírování"svalů a fascií pomocí tzv. roller.“
Irena: „Dobrý den, je v pořádku když člověk s nadváhou jí 8hodin denně? První jídlo má třeba v 11hodin a končí v 19. Mezi tím nejí nic. Denně cvičí. Podařilo se shodit 12kg. Teď váha dva měsíce stagnuje...děkuji Irena“
Ing. Martin Škába: „Krásný den, doporučuji si zjistit informace o stravování typu 16/8. Jedná se o to, že 16 hodin nejím a poté během 8 hodin mám 2-3 jídla. Uvedu příklad. Poslední jídlo mám v 19 hod. Následující den mám jídlo až ve 12 hod. Ráno a dopoledne konzumuji jen vodu a čaje. Pokud pracuji na rovnováze tělo-mysl, pak je tento systém skvěle fungující. Pochopitelně - jako vše - se nedá pojmout univerzálně pro každého.“