Chat

Martin Jelínek
Záznam chatu z úterý 6. srpna 2019
ANTI: „Co by měl a neměl dělat výživový poradce?“
Martin Jelínek: „Dobrý den, úkolem výživového poradce je upravovat koncepci stravování tak, aby jídelníček vykazoval charakteristiky pestrosti a nutriční vyváženosti, v ideálním případě vztažené k individualitě jedince. Neměl by stravou léčit ani upravovat zdravotní stav. M.Jelínek“
SK: „Jakou máte vy koncepci jako výživový poradce?“
Martin Jelínek: „Dobrý den, stejnou, jako ostatní poradci, jinou možnost z důvodu legislativního nastavení ani nemám :-) Mojí hlavní pracovní náplní je vzdělávání v oblasti stravování (pořádám kurzy), klasické poradenství z časových důvodů dělám jen doplňkově. Krásný den. M.Jelínek“
SK: „Radíte jako výživový poradce i ohledně nealco pití?“
Martin Jelínek: „Dobrý den, součástí výživového poradenství je i pitný režim, v podstatě ani není možné tuto oblast od stravy oddělovat. M.Jelínek“
Dana: „Dobrý den, je mi 51 a mám velký problém s hubnutím. Půl roku jsem byla na stravě, kdy jsem zcela vynechala sacharidy, ale začala jsem mít střevní problémy. Přesto jsem zhubla 8kg. Kamarádka, která držela stravu se mnou zhubla 15 kg. Je tato strava bez příjmu sacharidů vhodná?“
Martin Jelínek: „Dobrý den, nízkosacharidové stravování funguje, je potřeba ale nastavit jeho koncepci tak, aby odpovídala vaší individualitě. U tohoto systému velmi záleží na tom, kolik sacharidů jste denně přijímala, rozlišuje se tzv. low carb, kde se množství sacharidů pohybuje v rozmezí 120 - 180 g za den, a ketogenní režim (keto-dieta), kde objem sacharidů klesá pod 50 g za den. O tom, jak bude daná dieta fungovat, rozhoduje celá řada faktorů, kromě správného nutričního nastavení je to především diverzita střevního biomu - tedy spektrum mikroorganismů osídlujících tlusté střevo, které poměrně citlivě reagují na změny ve složení stravy a řídí kvalitu metabolických pochodů určitým směrem. Na low carb jsme schopni se adaptovat poměrně snadno, není proto problém se takto stravovat i dlouhodobě, keto-diety jsou ale specifikem, kterému se ze zdravotních důvodů raději vyhýbejte... Krásný den M.Jelínek“
Jana z Ostravy: „Dobrý den, prosím váš názor na OMAD ? Děkuji“
Martin Jelínek: „Dobrý den, OMAD je jednou z verzí tzv. přerušovaných půstů. Tato koncepce je postavená na konzumaci jednoho jídla denně. Pokud je vaším cílem redukce hmotnosti, je OMAD jednou z mnoha možností, jak k cíli dospět, i když se nejedná o vyváženou verzi redukční diety, protože obsáhnout v jednom jídle všechny nezbytné živiny (makro i mikro) je velmi náročné (často vede k přejídání). Jako dlouhodobý způsob stravován je OMAD náročná a riziková, buďte v tomto směru opatrná. Krásný den M.Jelínek“
Renata: „Dobrý den,je dobré pít čerstvě vymackanou šťávu z grepů?Děkuji za odpověď.“
Martin Jelínek: „Dobrý den, určitě ano, jedná se o dobrý zdroj vitamínů a minerálů, navíc obsažené třísloviny mají schopnost stimulovat trávicí pochody, pokud menší množství šťávy vypijete před jídlem. Z důvodu obsahu organických kyselin je rozumné nepřehánět s množstvím, přece jenom se jedná o ovoce, kterého bychom v součtu měli konzumovat méně, než zeleniny. Krásný den M.Jelínek“
Romana: „Hezké ráno,prosím jak je to s pitím vody,kolik by měl dospělý člověk během dne vypit.Mudr Pafko rikal v jednom pořadu,že máme pit jen,když máme žízeň,že se ženy zbytečně zavodnuji a pak jsou nateklé..Děkuji vám.“
Martin Jelínek: „Dobrý den, spočítat přesně množství tekutin pro pitný režim není realizovatelné, je třeba se řídit především pocitem a celkový objem přijatých tekutin "kontrolovat" racionalitou (ne vždy tělo signalizuje pocitem žízně, že má nedostatek vody). Pít v okamžiku, kdy pociťujeme žízeň, není úplně ideální, protože se jedná o stav, kdy jsme v určitém stupni dehydratace. Rozumnějším pravidlem se jeví "pít mírně více, než diktuje žízeň". Pravdou je, že zbytečně vysoký objem tekutin zatěžuje ledviny a srdečně-cévní systém. Rizikové zavodnění nastává v situacích, kdy nefunguje dobře lymfatický systém, případně konzumujeme ve stravě příliš mnoho soli, která zadržuje v těle vodu. Krásný den :-) M.Jelínek“
Lenka: „Dobré ráno,proč je dobré jist k tucnejsim jídlům hodně zeleniny?“
Martin Jelínek: „Dobrý den, obecně platí, že zelenina by měla být součástí každého slaného chodu. Mnohem větší význam má v kombinaci se zdroji bílkovin (maso, luštěniny, mléčné výrobky, vejce...). V případě kombinace s tuky jde o to, že zelenina obsahuje hodně vlákniny a relativně málo energie, kdežto tuky jsou koncentrátem energie, přítomnost zeleniny tak více zasytí a sníží množství energie v jídle, což je výhodné. Krásný den :-) M.Jelínek“
Renáta: „Dobré rano,muj tatínek měl cukrovku typu 2,jaká je prevence ve stravování abych ji také nedostala.Zatim mám glukozu 5.2. Děkuji.“
Martin Jelínek: „Dobrý den, pravidel je více, zjednodušeně řečeno především kontrolovat příjem sacharidů (primárně sladkostí) a celkových hodnot glykémie stravy (glykemický index, glykemická nálož) a energetickou bilanci (příjem vs. výdej). Vyplatí se zajistit dostatek zeleniny (nejlépe s každým slaným chodem), nezapomínejte na pravidelnou pohybovou aktivitu. Naprosto zásadním faktorem je stres, který rozhoduje o kvalitě zdraví nejvíce. Krásný den M.Jelínek“
Mája: „Dobrý den, ráda bych věděla jaký je váš názor na vegetariány a vegany. Mě je čtrnáct a jsem vegetarián. Jaký na to máte názor?“
Martin Jelínek: „Dobrý den, jako vegetarián vesměs kladný :-) Pokud jste ještě v růstu, dbejte na to, aby byl ve stravě dostatek vápníku, vitamínu B12, omega3 tuků, současně pozornost zaměřte na snižování obsahu antinutričních látek (patří sem i vláknina) - jejich bohatým zdrojem jsou především celá zrna luštěnin a obilovin. Často se stává, že z důvodu vysokého obsahu vlákniny není schopen vegetarián (a především vegan) sníst dostatečné množství energie. Obecně vzato je potřeba u těchto alternativních stravovacích směrů koncepci stravy trochu sledovat, nemělo by se jednat jen o prvoplánové vynechání masa ze stravy. Krásný den :-) M.Jelínek“
Renáta: „Dobré ráno,souhlasíte s rčením střidmě z bohatého stolu?“
Martin Jelínek: „Dobrý den, naprosto, jedná se o jedno z nejdůležitějších pravidel stravování. Krásný den :-) M.Jelínek“
Jitka: „Dobré ráno, je mi 41 let a chtěla bych snížit svoji hmotnost cca o 10 kg, bohužel už mi nestačí přestat jíst od 17,00 tak jako "za mlada". Nějaké hlavní zásady od vás, co si mám pohlídat? Moc děkuji za odpověď.“
Martin Jelínek: „Dobrý den, nejíst po 17 hodině je pouze jedno z mnoha pravidel redukčního stravování, není ale nezbytně nutné je dodržovat. Pokud je hlas žaludku silnější než vaše vůle, dopřejte si k večeru nízkokalorické jídlo, např. zeleninu (salát) se zdrojem bílkovin (ryba, libové maso, nízkotučný sýr). Krásný den M.Jelínek“
Jana: „Dobrý den,byl mi naměřen cholesterol 6. nalacno.Jak ho prosím snížit,čeho se vyvarovat? Moc děkuji za odpověď.“
Martin Jelínek: „Dobrý den, smysluplných doporučení je spousta - primárně zvyšte příjem antioxidantů a vlákniny (zelenina, ovoce), důležité je snížit stresové projevy, které na metabolismus cholesterolu mají naprosto zásadní vliv. Význam mají i omega-3 kyseliny a vitamíny B komplexu. M.Jelínek“
Martin: „Dobrý den, jaký názor máte na veganství ve sportu? Lze být úspěšný bez živočišných vstupů?“
Martin Jelínek: „Dobrý den, lze, příkladů úspěšných sportovců je stále více. Obecně platí, že jednodušší to mají vytrvalostní sporty ve srovnání se silovými, pořád ale platí fakt, že se jedná o extrém, který je současně velmi náročně realizovatelný, pokud má mít takový sportovec ve stravě vše v rovnováze, často se stává "otrokem jídla", i když nemusí to platit úplně pro všechny... Krásný den M.Jelínek“
Zizi: „Dobré ráno. Mohu se k vám objednat pro sestavení jídelníčku při histaminové intoleranci?“
Martin Jelínek: „Dobrý den, můžete, kontakt najdete na internetu :-) Krásný den M.Jelínek“
OldJen: „Zdravím a prosím o Váš názor na pití kávy pro snižování hladiny cukru v krvi u dibatu II.typu. Pokud schvalujete, je lépe kávu vypít ihned po jídle nebo s časovým odstupem? (Prý káva narušuje trávení.) Děkuji a přeji hezké ráno a pěkný den :) Oldřich Jelen“
Martin Jelínek: „Dobrý den, kávu je rozumnější pít po jídle, snížíte tím její nežádoucí projevy. Káva "narušuje trávení" v situaci, kdy ji vypijeme příliš mnoho... Krásný den M.Jelínek“