Chat

odborníci na výživu

Lukáš Roubík a Miloslav Šindelář

Záznam chatu z pátku 8. března 2019

MORTAR: „MŠ - Co podle Vás může pokazit všechno odborník na výživu, když jedná špatně?“

Lukáš Roubík a Miloslav Šindelář: „Může ohrozit zdraví člověka, případně u disponovaných jedinců vyvolat poruchy příjmu potravy jako je např. ortorexie, kdy jsou lidé doslova uvěznění ve změti doporučení, detailní kontroly kalorií a živin v každém jednom jídle apod.“

Paja: „Dobre rano, panove, u nas v praci se rozmohlo low carb stravovani. Uz je to skoro sekta. Neni to ale dlouhodobe spise skodlive, vzhledem k mnozstvi prijimaneho tuku? Nebo ketodieta a dostavani se do ketozy...dekuju a hezky den :-)“

Lukáš Roubík a Miloslav Šindelář: „Ano, přesně tak, děkujeme za tento častý dotaz. Jedna věc je perspektiva hubnutí, kdy lze samozřejmě low-carb/ketodietu využít, problém je ale dlouhodobý zdravotní (ne)prospěšnost těchto diet např. z hlediska vlivu na střevní mikrobiom, deficit některých vitamínů a minerálních látek apod.“

Martin: „Hezký den, jaký máte názor na počítání kalorií? Jsem cyklista, 6-7 tréninků týdně, a zvládám v režimu maximálně 4 jídla. Výdej je veliký a sníst všechny doporučované kalorie nezvládám, porce by byly obrovské. Stravuji se z 80% vegansky, maso cca 2x týdně, jinak bez živočišných produktů. Jak byste řešili mou situaci? Jaký byste doporučili stravovací režim před tréninkem, během a po něm?“

Lukáš Roubík a Miloslav Šindelář: „Počítání kalorií určitě není potřebné neustále provádět, ale někdy je vhodné i u sportovců jídelníček zkontrolovat, zdali množství kalorií a makroživin odpovídá požadovaným cílům sportovce. Např. pokud byste Vy nezvládal pokrýt dlouhodobě Vaši kalorickou potřebu, zákonitě byste hubnul a shazoval na hmotnosti. Pokud se tak neděje, Váš příjem kalorií je v pořádku. Okolo tréninkové jednotky je vhodné mít v jídlech největší množství sacharidů a naopak nejmenší množství tuků, případně v průběhu výkonu energii doplňovat prostřednictvím gelů atd.“

GF: „LB - Co je potřeba vše udělat, znát, vystudovat, když bych se chtěl stát odborníkem na výživu?“

Lukáš Roubík a Miloslav Šindelář: „Ideálně v tomto oboru vystudovat vysokou školu v oboru Nutriční terapeut/Nutriční specialista na lékařských fakultách v ČR.“

dayd: „MŠ - Co dokáže pozitivního změnit odborník na výživu?“

Lukáš Roubík a Miloslav Šindelář: „Např. dokáže naučit člověka vhodným, zdravým a dlouhodobě udržitelným nutričním návykům.“

Luba: „Můj přítel sochař- kameník těžce pracuje.Když jsem s ním vařím,peču- jinak se odbývá rohlíky, různými vlašáky, sladkostmi a co hlavně pije denně 2-4l kofoly, 3-4 kávy.V jeho 57 letech má díky profesi a kdysi sportu atletickou postavu, ale ta strava...co ta kofola?“

Lukáš Roubík a Miloslav Šindelář: „Dobrý den, ano, máte pravdu, ideální je slazené nápoje omezovat a jako základ pitného režimu volit čistou vodu, čaj a případně kávu. Na druhou stranu je nutné si uvědomit, že pokud má přítel obrovský energetický výdej, platí pro něj samozřejmě jiná pravidla než pro "běžnou" nesportující populaci.“

Martina: „Dobrý den,je opravdu velké zlo káva s mlékem?Děkuji“

Lukáš Roubík a Miloslav Šindelář: „Dobrý den, děkujeme za dotaz. Káva s mlékem, respektive tato kombinace, nevadí pokud nám nedělá problém trávení samotného mléka.“

Dana: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaký je Váš názor na keto dietu. Je mi 50 let, držela jsem jí 5 měsíců a začala jsem mít bolesti břicha a nemohla jsem ovoce ani zeleninu. Až když jsem začala přidávat celozrnné výrobky, bylo mi lépe.“

Lukáš Roubík a Miloslav Šindelář: „Dobrý den, ano, přesně tak. Díky ketodietě sice může člověk skutečně zhubnout, problém je ale dlouhodobý zdravotní efekt této diety, která je chudší na ovoce, zeleninu a celozrnné výrobky, což může způsobovat z dlouhodobého hlediska deficit některých vitamínů, minerálních látek či vlákniny. Takže doporučujeme držet takovou dietu, která je pestrá a dlouhodobě udržitelná, tedy i ta s konzumací kvalitního celozrnného pečiva např. z žitné mouky.“

Jana: „Dobrý den. Jak nejlépe začít hubnout, abych to vydržela a nespadla do jojoefektu. Jsem v důchodu a nemám peníze na odborníka na výživu, ale jsem obézní a chci se sebou začít něco dělat i ve starším věku. A jaký pohyb je pro startšího člověka dobrý ? (fitko to asi už nebude). Děkuji za odpověď“

Lukáš Roubík a Miloslav Šindelář: „Nejlepší je zavádět do jídelníčku POSTUPNÉ změny k lepšímu, např. náhradou nějakých "nekvalitních" jídel za zdravější alternativy jako je např. kus ovoce nebo zeleniny místo zákusku apod. Fitko není problém ani pro staršího člověka, často je tomu přesně naopak, ale jako vhodnou pohybovou aktivitu, kterou můžeme doporučit prakticky každému, je začít s pravidelnou chůzí, procházkami apod., např. ve formě nordic walking a postupně navyšovat vzdálenosti.“

Pavel: „Prosím váš názor na delenou stravu“

Lukáš Roubík a Miloslav Šindelář: „Dělená strava nepřináší žádné větší benefity než vyvážená a pestrá racionální strava, která obsahuje v každém jídle všechny živiny stejně tak jako první potravina, se kterou se člověk setká - mateřské mléko obsahující bílkoviny, tuky i sacharidy najednou. Je ale samozřejmě pravda, že pokud se někdo stravuje roky špatně, tak i dělená strava bude představovat pozitivní změnu (např. oproti stravě založenou na fast-foods) k lepšímu.“

Miroslav: „Dobre rano, je lepsi kvuli hubnuti nejist maso?“

Lukáš Roubík a Miloslav Šindelář: „Dobrý den, pokud nejste vegetarián nebo vegan (a máte etické důvody, proč maso nekonzumovat), neexistuje žádný důvod, proč byste kvůli hubnutí měl z jídelníčku vyřadit libové maso nebo ryby. Problém jsou samozřejmě průmyslově zpracované masné výrobky, uzeniny apod.“

Luboš Koumal: „čau borci, to jste se dneska hezky sešli s cukrářkama, co? :) Kolik jste už toho sežrali?“

Lukáš Roubík a Miloslav Šindelář: „Ahoj Luboši :) , ještě nic, ale až nebudeme v záběru, hned na ty větrníky naběhneme a rádi je ochutnáme :)“

Martin z Bystřice: „Dobrý den, rádi bychom věděli jakou pít vodu, abychom předešli onemocněním např. ledvin, děkuji“

Lukáš Roubík a Miloslav Šindelář: „Dobrý den, obyčejná voda z kohoutku je naprosto v pořádku. Dochutit si ji můžeme například citronovou šťávou.“

necrony: „MŠ - Co podle Vás nezmůže, nedokáže ani odborník na výživu?“

Lukáš Roubík a Miloslav Šindelář: „Ani odborník nedokáže pomoci lidem, kteří nechtějí spolupracovat.“

ANTI: „LB - Co si myslíte o kávě bez kofeinu?“

Lukáš Roubík a Miloslav Šindelář: „Pokud reagujeme negativně na příjem kofeinu, je to vhodná varianta ke konzumaci. Při přiměřené konzumaci však ani kofein většině lidem nedělá problém, vyhnout bychom se mu však měli například před spánkem.“

Jana: „Děkuji za odpověď, ale ještě by mě zajímalo, u té chůze záleží na rychlosti? Stačí pomalá vycházková, nebo by bylo potřeba chodit rychle. Děkuji“

Lukáš Roubík a Miloslav Šindelář: „Dobrý den, náročnost pohybové aktivity je vhodné zvyšovat postupně, takže ze začátku je určitě lepší začít pomalým vycházkovým tempem. Z hlediska zdraví je důležitá PRAVIDELNOST pohybových aktivit o nízké až střední intenzitě.“

Karel Hejra: „Dobrý den, Chtěl jsem se zeptat, zda ještě plánujete pro tento rok nějakou přednášku v Plzni? Považujete iifym za vhodný styl stravování, nebo je to cesta k PPP? Děkuji“

Lukáš Roubík a Miloslav Šindelář: „Zatím další přednášku v Plzni neplánujeme, byli jsme tam totiž toto úterý. Sledujte však naši stránku www.institutmodernivyzivy.cz, kde vás budeme o všech našich akcích v čas informovat. IIFYM může být vhodný způsob stravování, ale platí, že 80 % jídelníčku by mělo skutečně být tvořeno kvalitními zdroji potravin, protože je samozřejmě rozdíl, zdali např. sacharidy pocházejí ze sušenky nebo zákusku anebo z kvalitního žitného pečiva či z ovoce. A ano, u některých disponovaných osob může vést každodenní počítání jídelníčku skutečně vést k PPP.“

Martin z Bystřice: „Takže usazeniny z kohoutkové vody, které jsou jasně zřetelné např. ve varných konvicích se podle Vás v těle neusazují ?“

Lukáš Roubík a Miloslav Šindelář: „Jedná se o vodní kámen, naše tělo není varná konvice. Je to např. podobná analogie, jako kdybychom se báli dešťové vody, protože po ní reznou kovové materiály.“

GF: „LB - Radíte jako odborník na výživu i v oblasti nápojů?“

Lukáš Roubík a Miloslav Šindelář: „Ano, pitný režim je součástí zdravého životního stylu a souvisí s výživou.“

Luboš Koumal: „Co nějaká další publikace? Chtělo by se to vrhnout na doplňky výživy, už je to zase v situaci, že všichni nutně potřebují všechno... Hlavně mířím na nadužívání předtreninkových směsí :)“

Lukáš Roubík a Miloslav Šindelář: „Díky za dotaz Luboši. Další publikace je v plánu a můžeme prozradit, že doplňky výživy se máme v plánu také více zabývat. Míla“

Jiří Ernst: „Dobrý den, mám diabetes 2, vyhýbám se cukru, ale že začátku jsem sladil kávu turka sladidlem ale bohužel mně vadí hořkost, mám asi 6 druhů sladidel a žádný mně nevyhovuje a to mám i ze stevii, párkrát jsem i nesladil a to mám zase sucho v krku, tak že občas osladím kávu, poraďte mně jaký cukru je nejméně škodlivý a nebo dobře sladidlo. Děkuji“

Lukáš Roubík a Miloslav Šindelář: „Dobrý den, zkuste jinou metodu přípravy kávy - např. filtrovanou (pomocí french pressu anebo dripu). Kvalitní čerstvě namletá káva by Vám mohla chutnat i bez použití um. sladidel či cukru. Nedá se říci, že by nějaký konkrétní typ cukru byl nejméně škodlivý. Většina um. sladidel je také bezpečná. Vyvaroval bych se konzumace snad pouze cyklamátu.“

Aneta: „Hezké ráno, před dvěma lety jsem brala silné dávky antibiotik, přidal se zánět a hodně jsem zhubla. Dodnes mám zažívací problémy. Je i po delší době vhodné nasadit probiotika v tabletách a doplnit i něčím dalším aby se střevní flora podpořila? Děkuji“

Lukáš Roubík a Miloslav Šindelář: „Dobré ráno, ohledně probiotik v tabletách byl opatrný, ukazuje se, že nemusí být vhodné úplně pro každého. Místo nich je vhodné probiotika a prebiotika přijímat v potravinách, kde se vyskytují. Probiotika naleznete ve fermentovaných výrobcích - kysané zelí, jogurty, kefíry apod.“

Mila: „V minulem roce se mi podarilo zhubnout asi 17 kg upravou jidelnicku,pravidelnou chuzi a slapanim na rotopedu /45 minut denne/ .ted delam vsechno temer stejne a ne,ze dal nehubnu,sle vaha zacina jit zase nahoru. Jak to zabrzdit!!!!! Je mi pres sedesat.“

Lukáš Roubík a Miloslav Šindelář: „Dobré ráno, gratulujeme k Vašemu skvělému výsledku! Pokles hmotnosti není lineární a náš organismus se na snížený příjem potravy postupně adaptuje. Pokud začínáte znovu dlouhodobě přibírat, je vhodné navýšit pohybové aktivity (samozřejmě v rozumné míře). Ve stravě se zaměřte na dostatečný příjem bílkovin, které mají vysoký sytící efekt a jsou velmi důležité z hlediska ochrany svalové hmoty.“

Martin: „Dobré ráno , můžete říci , který nápoj prospívá ledvinám ? díky ...“

Lukáš Roubík a Miloslav Šindelář: „Vhodný pitný režim, který odpovídá zhruba 35 ml / kg tělesné hmotnosti. Oba extrémy - přepíjení se i nepití - jsou samozřejmě nevhodné. Ideální je pitný režim založit na pití čisté vody, doplněný případně o kvalitní čaj či kávu.“

Jarda: „Dobré ráno, je lepší k snídani rýžová kaše nebo ovesné vločky. Díky Jarda“

Lukáš Roubík a Miloslav Šindelář: „Oboje je v pořádku, pokud to vhodně zkombinujete s nějakým zdrojem bílkovin jako jsou např. mléčné výrobky.“

jana: „krásný den krásní pánové. Zeptám se, jaká je souvislost s kávou a zavodnováním těla ? Piju v kanceláři 3 espressa denně. Můžu říct že jsem na nich závislá. Má to pro mě pozitivní účinek a je nějaký negativní děkuji. žena 30 let.“

Lukáš Roubík a Miloslav Šindelář: „Krásný den, 3 šálky espressa denně by měly být naprosto v pořádku. Káva by "zavodňovat" neměla. Ukazuje se, že kvalitní káva může mít benefity v podobě snížení rizika některých onemocnění - např. Alzheimerovy a Parkinsonovy nemoci. I káva však může mít negativní důsledky hlavně při vyšším příjmu - může zhoršovat pálení žáhy apod.“

Katka: „Dobrý den, mám kancelářskou práci. Je dobré několikrát za den vstát a projít se kolem budovy a zase si sednout? Je to minimum ale alespon neco )))“

Lukáš Roubík a Miloslav Šindelář: „Přesně tak, určitě je vhodné se při kancelářské práci a dlouhém sezení jít projít a protáhnout. Případně je vhodné sezení kompenzovat pohybem.“

Andrea: „Dobrý den, množství makronutrientů se má nastavovat na aktuální, nebo ideální hmotnost?“

Lukáš Roubík a Miloslav Šindelář: „Množství makronutrientů se má nastavovat na aktivní tělesnou hmotnost, přičemž nastavení celkového kalorického příjmu při hubnutí musí být samozřejmě sníženo pro dosažení požadované hmotnosti.“

Ivana Makri: „Právě jsem na ketodietě, jím pětkrát denně kokteily, proteinové tyčinky, polévky a zeleninu ,shodila jsem za dva týdny pět kilogramů, teď ale už kila dolů nejdou. Ale shodila jsem mírně právě to problematické bříško. Co říkáte těmhle proteinovým dietám? Nepoškodím si nějak zdraví? Díky za odpověď“

Lukáš Roubík a Miloslav Šindelář: „Ketogenní diety je samozřejmě možné pro redukci hmotnosti použít, ale z dlouhodobého hlediska nemusí přispívat k vytvoření vhodných a dlouhodobě udržitelných nutričních návyků a může docházet k deficitu některých mikronutrientů, nedostatku vlákniny apod. Zároveň je nutné si uvědomit, že úbytek hmotnosti v prvních dvou týdnech ketogenní diety je tvořen hlavně snížením obsahu vody v organismu díky poklesu glykogenových zásob po vyřazení sacharidů z jídelníčku. Pokud dále kila dolů nejdou, je vhodné jídelníček spočítat a dále upravit.“

Pavlína: „Dobrý den, manžel začal hubnout v programu Stob, velké plus je zadávání potravin do tabulky, ale splnit množství bílkovin je opravdu náročné, obecně platí pravidlo, že s masem bychom to neměli přehánět, můžete doporučit nějaké řešení? Sáhli jsme i k variantě proteinovych doplňků ve formě prášku Děkuji“

Lukáš Roubík a Miloslav Šindelář: „Dobrý den, proteiny najdete i v mléčných výrobcích, vajíčkách, rybách, luštěninách apod. S masem bychom to neměli přehánět, ale při redukční dietě může být pravidelný příjem libového masa vhodný. Stejně tak je možné použít i proteinové preparáty.“

dayd: „LB - Co si myslíte o cole bez kofeinu?“

Lukáš Roubík a Miloslav Šindelář: „Coca colu je lepší vyřadit obecně z jídelníčku, případně její konzumaci omezit. Kofein zde není problém.“

Lenka: „Krásný den, co by mohlo pomoc na "nafouklé břicho".Výrazný rozdíl mezi břichem ráno a večer, nepřejídám se. Lenka“

Lukáš Roubík a Miloslav Šindelář: „Trávicí potíže může způsobit mnoho faktorů. Jedním z nich jsou např. i potravinové intolerance, ta nejznámější je asi laktózová intolerance, kdy nám chybí enzym pro trávení mléčného cukru. Vhodným řešením může být eliminační dieta, kdy vyřadíme z jídelníčku problematické potraviny nebo látky jakými může být např. mléko, lepek, FODMAPs apod. Při postupném zařazování těchto látek či potravin zpět do jídelníčku můžete pozorovat, která látka nebo skupina potravin vadí konkrétně vám.“

eva: „slyšela jsem názor že není dobré jíst pomeranče, mandarinky, ananasy že nemají vůbec vitamíny.. ?“

Lukáš Roubík a Miloslav Šindelář: „Toto ovoce z dovozu sice může obsahovat lehce nižší množství vitamínů než čerstvé ovoce, ale určitě není pravda, že by neobsahovaly žádné vitamíny.“

David Pohl: „Dobrý den sympaťáci. Dá se pití vína považovat za doplněk k hubnutí?“

Lukáš Roubík a Miloslav Šindelář: „I alkohol obsahuje kalorie :) Takže pokud si v rámci kalorického deficitu dáte např. sklenici vína, hubnutí to nemusí narušit. Ale určitě se nejedná o nějaký prospěšný doplněk k hubnutí.“

lenka: „dobrý den co říkáte na novinku a sice jídlo v nápoji MA*NA .. ??? je vůbec možné toto nahradit obědem ? díky“

Lukáš Roubík a Miloslav Šindelář: „Dobrý den, jedna věc je náhrada nějaké nekvalitní svačiny např. z fast-foodu či nějaký zákusek, kdy tekutá výživa může být samozřejmě vhodnější, ale na druhou stranu je problém agresivní marketing výrobců tekutých náhražek stravy, které tvrdí, že je to vhodné jako náhrada celého pestrého jídelníčku.“

Radka: „Dobré ráno přeji, Jaky mate pohled na TČM, co se stravovani týká? Berete v potaz, že jsou potraviny které tělo ochlazují nebo zahřivají? Potraviny které jsou zasadotvorné či naopak překyselujicí? Jaký k tomu mate přístup? Děkuji a pěkný den.“

Lukáš Roubík a Miloslav Šindelář: „Dobrý den, lidské tělo si drží velmi úzké rozpětí pH, a proto dělení potravin podle zásadotvornosti považujeme za tzv. pseudovědu. Stejné platí i pro potraviny, které lidské tělo údajně ochlazují nebo ohřívají. Na druhou stranu určitě nic nemáme proti využití různých bylinek apod., které bezesporu obsahují různé zdraví prospěšné látky.“

Eva: „Dobre ráno, chtěla jsem se zeptat na současný trend různých diet Keto diet, Prodietix atd. Máme o tomto tématu pořad diskuze, já tento trend nezastavám nicméně bych si rada udělala odborný názor. Dekuji za odpoved“

Lukáš Roubík a Miloslav Šindelář: „Dobrý den, nějaké použití mohou mít u osob, které mají problém s dodržováním jakéhokoliv režimu a při léčbě např. obezity příliš nespolupracují. Nicméně různé tyto mixy sice mohou přispět k redukci hmotnosti, ale nemusí to být dlouhodobé a udržitelné řešení, které člověka naučí vhodné nutriční návyky.“

jana: „dobrý den co říkáte na sladila není to karcinoM?“

Lukáš Roubík a Miloslav Šindelář: „Dobrý den, studie, které ukázaly, že umělá sladidla toto mohou způsobovat, byly prováděné na krysách, které dostávali 1000x vyšší dávky např. aspartamu, než jsou doporučené dávky. Pokud si tu a tam dáte slazený nápoj, není to problém a určitě to nezpůsobuje v tomto množství u člověka rakovinu. Mimochodem, každá látka včetně čisté vody může být ve 100x dávkách pro člověka toxická.“

Radka Štrosová: „Dobré ráno pánové. Nemám vlastně žádný dotaz, ale jen zjištění. Vím, že je pestrá strava důležitá, ale ne pro atopický ekzém. Každé roční období nám dovolí jíst něco a něco ne. Nyní např nejíst med, tropické ovoce, rajčata atd. Vynechat lepek a mléko. Jde pouze máslo. Vlastně jíst to co u nás roste v tu dobu kdy to roste. Ekzém pak zmizí a kůže je zdravá, zahojena a nesvědi. Přeju pěkné ráno a hodně zdraví.“

Lukáš Roubík a Miloslav Šindelář: „Dobrý den, děkujeme Vám za reakci, tak to bezesporu určitě může být a je dobře, že nad jídelníčkem přemýšlíte a vypozorovala jste, které potraviny Vám způsobují obtíže a které Vám prospívají.“

Michal: „Dobrý den , zajímalo by mě jakým způsobem zregenerovat tělo po vytrvalostním sportu(běh, cyklistika) co jíst po tréninku a čemu se vyvarovat.Kj si počítám ,ale nevím jak sestavit stravu podle obsahu bílkovin, sacharidů, tuků.Dekuji za odpověď“

Lukáš Roubík a Miloslav Šindelář: „Dobrý den, při vytrvalostním sportu je vhodné konzumovat okolo tréninkové jednotky hlavně vyšší množství sacharidů, přičemž při a po tréninku je možné použít i jednoduché sacharidy a stejně tak jsou vhodné i sacharidy s vysokým GI jako je např. rýže. Naopak okolo tréninkové jednotky je vhodné konzumovat méně tuků. Ideální množství bílkovin pro vytrvalostní sporty je zhruba 1-1,5 g / kg tělesné hmotnosti. Pěkný den.“