Chat

host

Ing. Roman Letošník

vedoucí oddělení hygieny výživy, KHS MS kraje

Záznam chatu z úterý 1. srpna 2017

ANTIIR: „Jak je na to obecně ČR ohledně hygieny výživy?“

Ing. Roman Letošník: „Zdá se že dobře, systém byl dobře nastavený již před naším vstupem do EU. Dosud nejzávažnější kauzou byly hromadné otravy metanolem v roce 2012, ale ta byla z hlediska potravin dosti netypická.“

ANTI: „Co je podle Vás nejpodstatnějšího na problematice hygieny výživy obecně?“

Ing. Roman Letošník: „Podstatné je, aby zákazníci měli nezavádějící informace týkající se potravin.“

Lenka: „Dobré ráno, prosím o odpověď, jak uchovat pečivo, když v bytě je v létě teplota 27 st.? děkuji“

Ing. Roman Letošník: „Pro pečivo by ani teplota +27°C neměla být problém, ale mělo by být v suchu. Druhy plněné např. masem nebo sýrem dlouho neskladujte a rychle zkonzumujte.“

hana: „Preji hezke rano, chtela jsem se zeptat na balene zeleninove salaty, na obalu je napsano, jiz umyty pripraven k prime konzumaci. Samozrejme, ze salat znovu umyji. Staci ale salaty ovoce a zeleninu umyt ve vode se sodou a octem k odstraneni skodlivin a bakterii nebo mam ovoce loupat. Napriklad broskve, hrusky ..mockrat dekuji.“

Ing. Roman Letošník: „Loupání u sezónního ovoce není nutné, stačí omýt v teplé vodě. Doporučit to lze u zeleniny mimo její sezónu, např. okurky a další zelenina bývá při dovozu během zimního období chemicky ošetřena (tento údaj by měl být uveden při prodeji). Určitě je lepší saláty před konzumací opláchnout. Pozor na různá naklíčená semena (mungo apod.), špatně se myjí, mohou být kontaminována bakteriemi - viz. epidemie v Německu v roce 2011.“

Iveta: „Dobrý den pane Letošníku, jak doporučujete skladovat rajčata? Někdo říká, že v lednici a někdo že v normální pokojové teplotě. Z toho, jak čtu předchozí komentáře: existuje tedy nějaká spolehlivá metoda, jak umýt třeba naklíčené mungo? :-) A jaký je Váš názor na konzumaci prošlých mléčných výrobků, např. pár dní prošlých. Je to už zdraví nebezpečné? (Mluvím o situaci, že po otevření jogurt nebo tvaroh nezapáchá a nemá plíseň.) Děkuji. Ivtea Pěknicová“

Ing. Roman Letošník: „Syrová rajčata skladujte tak, jak byla skladována v obchodě při nakoupení. Mungo důkladně propláchněte vodou v sítu nebo cedníku a nechte okapat. Pokud je výrobek značen "Spotřebujte do", měli bychom toto datum respektovat. Nicméně u kysaných mléčných výrobků je riziko nízké, jelikož se samy konzervují kyselinou mléčnou, takže po "projití" budou jen kyselejší. Vyšší riziko je u zrajících sýrů kvůli možné kontaminaci bakterií Listeria, která se množí i v chladu.“

Irena: „Dobré ráno, vím, že zdravotnictví bylo na velice dobré úrovni již před rokem 1989 a dříve, a tak myslím, že i hygiena v Čechách na tom byla podobně. Je něco, co se zhoršilo v porovnání s dobou před rokem 1989? Nebo s dobou před vstupem do EU? Nevím, co je pro nás větší milník... asi ta EU. Děkuji. Irena“

Ing. Roman Letošník: „Vstup do EU pro nás znamenal zrušení nebo uvolnění části kritérií, která jsme měli pro bezpečnost potravin zavedené (např. chemická, mikrobiologická), abychom byli sladěni s ostatními státy EU. Pozitivem je naopak možnost využívat moderních vědeckých přístupů při hodnocení rizika potravin a zkušeností z okolních států.“

Šebestová: „Dobrý den. Existuje norma určující velikost písma u informace o obsahu či složení výrobku ? Děkuji.“

Ing. Roman Letošník: „Ano, nařízení, které se týká značení potravin stanoví velikost min. 1,2 mm např. pro název, složení nebo údaje o spotřebě.“

Irena: „Dobry den, v restauracich Hygiena resi vsechno možné, ale co odev obsluhujiciho personálu - mnohdy jak vystoupi z dopravního prostredku, tak nesou jídlo ke stolu a od stolu opet do dopravního prostredku. Resi toto legislativa? Děkuji Irena“

Ing. Roman Letošník: „Ano, legislativa stanoví, aby byl pracovní oděv čistý a aby svůj "civilní" oděv pracovník ponechal jinde, než se připravují potraviny. Nemusí se jednat zrovna o bílý plášť, ale i vzhled a způsob oblečení personálu je vizitkou podniku a měl by být zákazníkovi vodítkem zda vstoupit či jít jinam.“

Radek: „Dobrý den, zajímalo by mě, zda je pravda, že se nemají jíst nahnilá jablka? Nemyslím plesnivá, ale nahnilá...lehce nahnědlá. Děkuji. Radek“

Ing. Roman Letošník: „Hnědnutí jablek je způsobeno enzymaticky, tj. chemickou reakcí na jejich povrchu a nijak nesouvisí s plísněmi, tudíž jejich konzumace není problém.“