Chat

tiskový mluvčí, Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Mgr. Pavel Kopřiva

Záznam chatu z úterý 28. února 2017

Michal: „Proč už neexistují normy kolik má výrobek obsahovat masa,mléka atd.Výrobci si cpou do jídel co jim přijde pod ruku a kvalita nikde.Evidentně je jim to jedno a stačí se podívat na testy a člověk se nestačí divit.“

Mgr. Pavel Kopřiva: „Dobrý den, doporučuji sledovat webové stránky www.potravinynapranyri.cz, kam průběžně vkládá svá kontrolní zjištění Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Pokud se zde nějaký výrobce nebo prodejce objevuje často, je to určitý signál, na základě kterého se spotřebitel může rozhodnout, zda je ochoten nadále vkládat do takových výrobků svou důvěru a prostředky.“

karolína: „Dobrý den,vysvětlete mi jak je možné,že se v dnešní době nedbá na to,aby se zamezilo prodávání zdraví nebezpečných potravin,např.vanilinový cukr,Nescafé gold,kde při testu zjistili nedměrné množství zdraví ohrožujících látek a ještě na tyto výrobky běží reklama.Uděláte něco proto,aby se neprodávalo zdraví ohrožující jídlo u kterého byl tento vliv prokázán?Proč toto zboží není staženo z prodeje?“

Mgr. Pavel Kopřiva: „Dobrý den, zákon definuje látky, respektive jejich koncentrace v potravině, které jsou na základě vědeckého poznání považovány za nebezpečné. Zákon neumožňuje nabízet v tržní síti potraviny porušující požadavky zákona. Jiná věc je, jaké je vhodné zastoupení těchto látek v "dietním mixu" konkrétních spotřebitelů.“

STOP: „Pomohla by práci SZPI nějak legislativní úprava?“

Mgr. Pavel Kopřiva: „Dobrý den, výrobu a prodej potravin v ČR reguluje celá řada národních i evropských právních předpisů, které se průběžně mění. SZPI poskytuje odbornou podporu, je-li oslovena.“

SK: „Kolik loni provedla SZPI kontrol?“

Mgr. Pavel Kopřiva: „Dobrý den, na základě personálního posílení zejména v řadách inspektorů uskutečnila SZPI v r. 2016 kolem 45 000 kontrol v tržní síti, výrobě potravin, dovozu a dopravě.“

DAYD: „Co chybí SZPI a co naopak v SZPI funguje?“

Mgr. Pavel Kopřiva: „Dobrý den, Státní zemědělská a potravinářská inspekce je organizace s mimořádnou koncentrací v oblasti potravinářství vzdělaných odborníků. Mají rádi svou práci a dělají ji dobře. Z počtů kontrol i jejich výsledků myslím plyne, že SZPI funguje. Ač to může od úřadu znít paradoxně, významnou zátěž v chodu instituce představuje administrativa a další s výkonem kontroly přímo nesouvisejících činností.“

Jarmila: „Říkáte, že informace o složení a obsahu uzenin je na OBALU. Masné výrobky-uzeniny prodávané u pultu nejsou bohužel označeny žádnu informací o složení. Proč nemají prodejci povinnost to mít uvedeno přímo u vystaveného výrobku?“

Mgr. Pavel Kopřiva: „Dobrý den, u obslužného pultu je prodejce povinen na vyžádání předložit originální obal výrobku, nebo jiným způsobem - např. v informačním leporelu - informace o složení výrobku předložit. Nesplnění této povinnosti je porušením zákona.“

Veronika: „Dobrý den jaký je rozdíl mezi mnělněným masem a mletým masem? Děkuji“

Mgr. Pavel Kopřiva: „Legislativa definuje „mleté maso“ jako vykostěné maso rozmělněné, přičemž obsah soli je méně než 1 %. Je-li ve výrobku více soli, případně stabilizátor barvy nebo jiná přísada, nelze už výrobek označit jako „mleté maso“. Tehdy je možné použít termín např. mělněné maso nebo jiný vhodný termín, i když se v zásadě jedná o výrobek podobný mletému masu.“

Zdeněk: „Dobrý den, chtěl bych se zeptat, když už jste mluvil o značení a složení masa. Jak je to u řeníka v masně kde nejsou balené polotovary? Pořád se neobjevují uváděné data věku a porážky zvířat. Také mě vadí, když už se oběví uvedené data u hovězího, tak je to napsané na kousku papíru kde vám může napsát co ho napadne.. Další nešvar je, že se prodává hovězí maso, kravské i pětileté za maso býčí dvouleté , hlavně cenově a musí se vystavovat data i vepřového? Jak to je? Děkuji oředem“

Mgr. Pavel Kopřiva: „Na obalu čerstvého hovězího masa musí být mj. uvedeny údaje o poraženém zvířeti, tj. pohlaví a stáří zvířete, registrační číslo zvířete, název země původu a další. V případě nebaleného čerstvého hovězího masa musí prodejce tyto údaje umístit viditelně do blízkosti výrobku. Neuvedení nebo nepravdivé uvedení těchto údajů je porušením platných právních předpisů. Pokud se s takovým značením setkáte, doporučuji podat podnět na příslušnou dozorovou organizaci.“

Milka: „Dobrý den, proč je u nás povolen dovoz nekvalitního masa proti třeba německým marketům, pořád můžeme slyšet, že tohle nebo tohle by třeba v tom Německku neprošlo, děkuji.“

Mgr. Pavel Kopřiva: „Dobrý den, legislativní rámec pro bezpečnost potravin je harmonizován mezi státy EU. V žádném případě neplatí, že by bylo možné v ČR nabízet potraviny - včetně masa - se sníženou bezpečností. Totéž platí pro označování potravin, v ČR stejně jako jinde v EU není možné uvádět zavádějící nebo dokonce nepravdivé údaje. Při zjištění závadné šarže potraviny SZPI nařizuje stažení z celé tržní sítě a zahajuje správní řízení o uložení pokuty. Doporučuji sledovat stránky www.potravinynapranyri.cz, kde SZPI vkládá kontrolní zjištění nevyhovujících potravin včetně masných výrobků.“

karla: „dobry den, proč se po revoluci snížila kvalita uzenin????“

Mgr. Pavel Kopřiva: „Dobrý den, neřekl bych, že se kvalita uzenin obecně snížila, spíše došlo k rozšíření nabídkového spektra, a to jak směrem nahoru, tak bohužel i dolů. Je potřeba však uvést, že masné výrobky, kde jsou zastoupeny ve větší míře složky, které řada spotřebitelů považuje za "méně prémiové", jsou legální za předpokladu, že složení je adekvátně uvedeno na obalu a spotřebitel se může seznámit s podílem jednotlivých složek a rozhodnout se, zda takové potravině dá svou důvěru.“