Chat

nutriční terapeutky

PhDr. Mgr. Dagmar Kovářů a Bc. Kamila Bolechová

Záznam chatu z pondělí 9. listopadu 2015

BKBr: „Je dostatek nutriční terapeutů a terapeutek v ČR?“

PhDr. Mgr. Dagmar Kovářů a Bc. Kamila Bolechová: „Dobrý den, byla bych velmi ráda, kdyby se jejich počet zvýšil. Nejen ve zdravotnických a sociálních zařízeních, také např. ve školských zařízeních.“

Mikuláš Zelinský: „Dobrý den, chtěl bych se vás zeptat, jaká je ideální snídaně pro 12 letého chlapce.“

PhDr. Mgr. Dagmar Kovářů a Bc. Kamila Bolechová: „Dobrý den, doporučovala bych pečivo, pokud možno celozrnné, nemusíme nutně odmítat máslo, pak bílkovinnou potravinu např. sýr tvrdý, tvarohový, libová šunka, zelenina, teplý nápoj. Nebo jogurt, musli, ovoce. také tvaroh na sladko nebo na slano. Nejdůležitější je aby hlavně posnídal. Pěkný den.“

Evzen: „Dobry den, proc si myslite ze bez zivocisnych produktu to nejde? Vzdyt je potvrzeno ze maso, mlecne veci lidskemu telu skodi (neni prirozene pit mater.mleko jineho druhu).“

PhDr. Mgr. Dagmar Kovářů a Bc. Kamila Bolechová: „Dobrý den, přežít jistě přežijeme, pouze méně kvalitně. Genom lid. organismu a jeho fyzická stavba vyžaduje dietu s obsahem masa. (již nějakých 4.5 mil. let jsme masožravci). Tímto však neodsuzuji vegetariánskou stravu. Pěkný den.“

Jana: „Dobrý den, jsou špatné uzené ryby?“

PhDr. Mgr. Dagmar Kovářů a Bc. Kamila Bolechová: „Dobrý den, rybí maso je velmi cennou potravinou. Pokud nebudeme uzené ryby konzumovat často - 1x týdně, je vše v pořádku. Pěkný den.“

SK: „Může nutriční terapeut definitivně vyřešit potíže s nadváhou?“

PhDr. Mgr. Dagmar Kovářů a Bc. Kamila Bolechová: „Dobrý den, pokud bude klient dbát všech rad NT. Lze. Společně s přiměřenou fyzickou aktivitou. Pěkný den.“

AK: „Co všem nutriční teraput(ka) musí znát?“

PhDr. Mgr. Dagmar Kovářů a Bc. Kamila Bolechová: „Dobrý den. Nutriční terapeut je odborník na poli především léčebné výživy. To znamená, že se neorientuje pouze na hubnutí. Je potřebný pro onemocnění ať už trávicího traktu, přes ledvinová, onkologická až k JIP. Je třeba vystudovat Vyšší odbornou školu zdravotnickou obor Nutriční terapeut - to minimálně. Dále vysokou školu - obor nutriční terapeut Bc., nutriční specialista Mgr. Pěkný den.“

LASER A EVIČKA: „ČAU KAMČO JAK JE V TELEVIZI DIVÁME SE S EVIČKOU A FANDÍME, ASI SI UDĚLÁM PÁRKY, JE TO V POŘÁDKU“

PhDr. Mgr. Dagmar Kovářů a Bc. Kamila Bolechová: „Čus jsem úplně hotová. Já už jim tu odsouhlasím vše. Hlavně ať to už skončí. Ale musím přiznat, že jsou všichni moc milí. čauki.“

Evzen: „Ziji jiz nekolik let pouze na vegan strave a kvalita meho zivota je o mnoho lepsi nez kdyz jsem byla pouze vegetarian nebo masozravec. To potvrzuji i pratele, kteri se stali vegany. Mam pocit ze clovek co nikdy nezkusil veganstvi, bude vzdy tvrdit ze bez zivocich.produktu to nejde. Pritom vse ukazuje na to jak to telu jen skodi. :(“

PhDr. Mgr. Dagmar Kovářů a Bc. Kamila Bolechová: „Nic proti, opravdu. Já jako NT musím být objektivní a věnovat se celé společnosti!!!!! Musím hovořit obecně pro širokou společnost. Masožravce, vegány, sportovce, těhotné, děti, důchodce. 100 lidí 100 chutí. Pokud jste ve své poloze spokojena je to velmi dobře. mnohdy se i my NT od orientovaných vegánu poučíme. Pěkný den.“

petra: „dobrý den, prosím co je pravdy na tom, že veganům chybí B12 ? Né, že bych chtěla maso vyloučit, naopak. Ale zajímá mne to:-) :-)“

PhDr. Mgr. Dagmar Kovářů a Bc. Kamila Bolechová: „Dobrý den, dobře orientovaný vegán si najde alternativu zdroje B12. S takovým se setkávám poskromnu. Já osobně ve stravě preferuji maso jako potravinu se širokým spektrem hodnotných živin. Pěkný den.“

Ondřej: „Říkáte že vegetariáni žijí mnohem zdravěji ale aby vůbec přežili tak musí jist tablety z čisté chemie a to co neumíme synteticky vyrobyt stejně se dělají ze zvířat“

PhDr. Mgr. Dagmar Kovářů a Bc. Kamila Bolechová: „Dobrý den, jsem si jistá, že jsem ze svých úst jistě nevypustila větu: vegetariáni žíjí zdravěji. Já s tímto osobně nesouhlasím. jako Nt musím být objektivní pro celou veřejnost. Pěkný den.“

Xenie: „Dobrý den, jaký je rozdíl mezi nutričním terapeutem a výživovým poradcem?“

PhDr. Mgr. Dagmar Kovářů a Bc. Kamila Bolechová: „NT je školený má vystudováno na Vyšší zdravotnické škole a Vysoké škole. NT léčí - umí léčit pomocí léčebné výživy nemocné. Výživový poradce tohle v žádném případě nesmí. ten je tady od toho, aby radil zdravým osobám a neuškodil. Pěkný den.“

ISELF: „Co si myslíte o osobě Rajka Dolečka?“

PhDr. Mgr. Dagmar Kovářů a Bc. Kamila Bolechová: „Omlouvám se. nemám osobní zkušenost. Pěkný den.“

Josef: „Dobrý den -je lepší semínka (konopná, lněná atd.)namáčet a jak dlouho a nebo je stačí rozdrtit v mixéru a použít třeba ve smutí“

PhDr. Mgr. Dagmar Kovářů a Bc. Kamila Bolechová: „Dobrý den, oba druhy semínek obsahují nenasycené mastné kyseliny, známé jako omega tři a šest MK. Doporučovala bych střídat. Při konzumaci je důležité, aby semínka byla rozmělněna - nejlépe kousat. Zachování vlákniny. Ale nejsem ani proti mixeru apod. Hlavně je velmi fajn, že je do JL zařazujete. Pěkný den.“

Lucie Pitrová: „Dobrý den, jaká je ideální snídaně a svačinka do školy pro prvňáčka?“

PhDr. Mgr. Dagmar Kovářů a Bc. Kamila Bolechová: „Dobrý den, Ideální je pečivo - můžete celozrnné, máslo, bílkovinná potravina: libová uzenina s nižším obsahem soli, lépe pak tvarohové sýry, pomazánky z tvarohu, tvrdý sýr,vejce - ale ne upravovaná na tuku. k tomu nezapomenout na zeleninu či ovoce. Sladkou alternativou je např. musli (sledovat složení na obalu, některá mají moc cukrů, měly by mít vysoký obsah zrníček, obilovin, oříšku atd.) k tomu určitě jogurt, prvňáček klidně smetanový, klasické české jogurty, dále mléko, tvaroh. Občas pro zpestření sladké varianty, džem, med. Vhodný je teplý nápoj. Staré dobré kakao. Svačinka : jak snídaně. Ovoce,zelenina, mléčný výrobek, pečivo s bílkovinnou potravinou atd. Nebránila byhc se ani dobrůtce po svačince ať má dostatek energie. Pěkný den.“

Josef: „Dobrý den -při mírném padání vlasů a měknutí nehtů co je potřeba zařádit do jídelníčku. Děkuji“

PhDr. Mgr. Dagmar Kovářů a Bc. Kamila Bolechová: „Dobrý den. Zinek, hořčík, selen. Vyhledat potravinový zdroj. ( ryby, všechny druhy semínek lněná, dýňová ...., oříšky - všechny druhy, celá zrna a celozrnné obiloviny) Nebo např. ve formě šumivých tablet atd. Ale ty potraviny upřednostníme. Pěkný den.“

Marek:: „Dobry den.Chci se zeptat,zacinam hubnout a nevim kolik denne prijmout-bilkovin,sacharidu,tuku.Mam 40 let,vazim 81 kg.Dekuji za odpoved.“

PhDr. Mgr. Dagmar Kovářů a Bc. Kamila Bolechová: „Dobrý den, vaše informace jsou velmi strohé. Když si Vás do ruky vezme NT potřebuje vědět daleko více. výšku, fyzickou aktivitu, vzor vašeho JL, hlavně lékařskou anamnézu. Doporučuji kontaktovat někoho z nás. Osobní edukace jsou důležité. Pěkný den.“

Erika: „Krásné ráno, chci se zeptat na Váš názor na již moderátorkou zmiňovanou kávu v těhotenství. Děkuji :-)“

PhDr. Mgr. Dagmar Kovářů a Bc. Kamila Bolechová: „Dobrý den, pokud jste byla na kávu zvyklá již před těhotenstvím, tak si ji můžete dát. Zkuste omezit - 1x denně. Jistě kdyby jste přešla na obilninovou je to ideál. Pěkný den.“

Eva Kraušnerova: „Dobrý den, navštívila jsem kurz STOB, kde jsem se naučila, jak se stravovat, zhubla jsem 15kg. K večeři i během dne jím hodně zeleniny, jak syrové, tak tepelně zpracované, ale mám velké problémy s tím, že mě zelenina velice nadýmá. Bohužel mě to strašně omezuje, když jdu do práce, společnosti, cvičit atd. Můžete mi poradit nějaký fígl?“

PhDr. Mgr. Dagmar Kovářů a Bc. Kamila Bolechová: „Dobrý den, takhle na dálku by to byla neplnohodnotná rada, mohla by i uškodit. Je třeba osobně navštívit NT. Probrat Vaši anamnézu. Držím palce. Pěkný den.“

Olga Truhlářová: „Dobrý den,můj devítiletý syn odmítá pečivo,zkoušela jsem všechno možné,ale bohužel.Prosím poradtě,co ke snídani a ke svačině do školy.Děkuji,zdravím Vás.“

PhDr. Mgr. Dagmar Kovářů a Bc. Kamila Bolechová: „Dobrý den, v tomto věku se nedoporučuje nutit děti do konzumace potravin, které odmítají. Mohly by je v budoucnu odmítat, vytvořit si averzi. A co třeba musli? Pěkný den.“

Ingrid: „Dobry den, chtela bych se zeptat na prijem masa u deti. Mam syna-16mesicu- a pani doktorka i "chytre" knizky uvádějí, ze by dite mělo mit 6x tydne maso a 1x tydne bezmasi obed. Od zavedeni příkrmů takto varim, ale stale casteji se setkavam s názorem, ze je to moc masa pro dite, ze stačí 2-3x tydne. Jak by to idealne melo byt? A jaka porce masa pro takto stare dite? 30-40g? Vatim kureci, kruti, kralika, teleci, hovezi. Obcas ryba. Děkuji“

PhDr. Mgr. Dagmar Kovářů a Bc. Kamila Bolechová: „Dobrý den, pro správný vývoj dítě opravdu potřebuje denní příjem masa 40g. Váše spektrum je správné. Ryby, kuřecí, hovězí.... Pokud však dáte přes týden luštěninu, sóju, oběd, který obsahuje např. tvaroh či vejce. Lze na dávkách masa ubrat. Vyberte si zlatý střed. Ne denně, ne jen 2,3x týdně. Zařaďte jej 4-5x týdně. Pěkný den.“

Michal St.: „Zdravím Vás,je palmový tuk opravdu tak škodlivý ?“

PhDr. Mgr. Dagmar Kovářů a Bc. Kamila Bolechová: „Dobrý den, bohužel ano. Řadí se mezi transmastné kyseliny - zvyšuje LDL (špatný) cholesterol v krvi. Pěkný den.“

Lada Čmielová: „Dobrý den, je možné pít kávu s mlékem hned po ránu? Děkuji“

PhDr. Mgr. Dagmar Kovářů a Bc. Kamila Bolechová: „Dobré ranko. Pouze při správné konstalaci přítomných. V dobré společnosti je možné vše. Hlavně u Lady v kabinetku.“

Alexandra: „Dobré ráno, Prosím Vás Dobrý den, je mi 50 let,jsem v klimakterium,vzhledem ke zpomalené mu metabolismu se mi začal nekontrolovatelnē ukládat tuk v oblasti břicha. Prosím o řadu,jak se v tomto období stravovat? Předem dēkuji za odpovēď.“

PhDr. Mgr. Dagmar Kovářů a Bc. Kamila Bolechová: „Dobrý den. Nerada poskytuji rady takhle na dálku, ať neublížím. Je třeba o Vás znát více věci. Doporučuji vyhledat NT. Tuk v oblasti břicha je velmi nebezpečný. Ať se daří.“

Jana: „Dobré ráno, minulý týden vysílala ČT dokument Cukr-blog, kde autorka doslova démonizovala cukr a jejím cílem ho bylo naprosto vymýtit z veškeré stravy. Jaký je Váš názor? A není to tak, že jakýkoli extrém ve stravování škodí a stejně tak by bylo možné zasednout si na jinou potravinu (třeba tuk), a bojovat proti ní stejně zapáleně? Protože si myslím, že i zelenina škodí, když se člověk bude živit výhradně jí.“

PhDr. Mgr. Dagmar Kovářů a Bc. Kamila Bolechová: „Dobrý den, dávám Vám za pravdu. Pěkný den.“

michaela: „A neměla by být nutriční terapeutka poněkud štíhlejší??? Madam jste jako kulička. Nejste moc dobrým přikladem“

PhDr. Mgr. Dagmar Kovářů a Bc. Kamila Bolechová: „Madam, to ta TV. mám 164 cm a 65 kg. je mi 35. 2 děti, stres .“

michaela: „Proč má nutriční terapeutka tváře jak majolenka😃😃😃“

PhDr. Mgr. Dagmar Kovářů a Bc. Kamila Bolechová: „To mám odmala. Vím, že bych měla jít trošku s váhou dolů. je to přechodné období. Mám 164 a 65 kg, 35 let. Stačí. To se ještě dá. Ale zamakám na sobě. Zdravím“

michaela: „Vůbec nejdete příkladem národu. Chtělo by to trosku přemyslet o tom co jíte...né?????“

PhDr. Mgr. Dagmar Kovářů a Bc. Kamila Bolechová: „Omlouvám se není zde dostatek času říct vše na kameru. Dávám Vám za pravdu. Pěkný den.“

Sara: „Dobré rano,jste sympatická a moc vám to sluší! Rejpalove se najdou všude. Zeptam se prosím, kolik masa týdne?“

PhDr. Mgr. Dagmar Kovářů a Bc. Kamila Bolechová: „Děkuji za podporu. Moc si toho vážím. Veškeré druhy masa střídáme. 3 - 5x týdně. Ryby jsou velmi dobré. Porce masa by měla být 80 - 120g. Pěkný den. a děkuji“

Fanynka: „Nutriční terapeutce to velmi sluší ... a paní Michaele bych vzkázala, že ne pro každého je "být štíhlejší" ideál ženské krásy ... Mmj. je nějaké pravidlo, kolik by měl člověk vážit, aby to bylo zcela v pořádku???“

PhDr. Mgr. Dagmar Kovářů a Bc. Kamila Bolechová: „Ideál je vždy když se Vy sama cítíte dobře. Věkem lze tolerovat víc kg. Můžeme se řídit známým brockovým vzorcem např. mám 164, tak mám vážit asi 64 kg. Když mi bude padesát lze tolerovat 5kg navíc. a tak dále. Důležité jsou výsledky např. obsah cholesterolu v krvi, tuků obecně, hlavně v oblasti břicha. Přeji pěkný den.“

Ivana: „Dobrý den.vazim 64 kg merim 157 cm 43 let a jsem v přechodu .jakou váhu bych měla mít“

PhDr. Mgr. Dagmar Kovářů a Bc. Kamila Bolechová: „Dobrý den. Vzhledem k věku bych si dovolila Vás pochválit. jestli zhubnete 2, 3 kg budete se cítit lépe. Avšak opravdu nemusíte. Pěkný den.“

michaela: „35 let 2 děti stres není omluva. Já bych rady od Vás ohledně mé váhy a zdravi nebrala vážně. Asi bych Vám nevěřila.“

PhDr. Mgr. Dagmar Kovářů a Bc. Kamila Bolechová: „Krásný den. začnu běhat.“

Petra Soušková: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je pravda, když jím odpoledne ovoce, tak se fruktóza mění na vnitřní tuk? Děkuji“

PhDr. Mgr. Dagmar Kovářů a Bc. Kamila Bolechová: „Dobrý den, nebude se měnit v tuk. Pokud pak máme fyzický výkon. Obyčejný denní pohyb stačí. Jde o to neležet u televize, jít hned spát atd. Pěkný den.“

Kamila: „hodně se doporučuje kuřecí maso ale na druhou stranu se říká že to není až tak zdravé...co si o tom myslíte?“

PhDr. Mgr. Dagmar Kovářů a Bc. Kamila Bolechová: „Dobrý den, maso od ověřeného dodavatele - (u nás v obchodech) je v pořádku. Já bych obavy neměla. Chemie je všude kolem nás, taková je doba.“

alena: „je škoda že odpovídáte na otázky které sem nepatří a na dotaz jaký máte názor na dělenou stravu jsem se nedočkala :( ,muže být každýmu jedno jak vypadáte“

PhDr. Mgr. Dagmar Kovářů a Bc. Kamila Bolechová: „Dobrý den, omlouvám se. Některé dotazy bijí do očí a odvádějí od těch důležitých. Dělená strava dle mého názoru není k zahození. Obsahuje - zastupuje široké spektrum potravin. Nic neomezuje. Jen kombinuje. Vždy když se zamyslíme nad tím co jíme, je to správný krok. nejsem proti. Pěkný den.“