Chat

odborná asistentka VŠB-TU Ostrava

Ing. Kateřina Mokrá, Ph.D.

Záznam chatu ze čtvrtka 11. prosince 2014

Jan: „Dobré ráno, jak je to s opíráním loktů a obecně rukou při stolování? Děkuji“

Ing. Kateřina Mokrá, Ph.D.: „Dobré ráno, lokty se nikdy při stolování neopíráme, naopak by stále během stolování měly na stole být ruce zhruba od zápěstí.“

Robert: „Dobré ráno. Rád bych se Vás zeptal, pro jak nejmenší skupinu lidí jste schopná/ochotná uspořádat školení etikety, především stolování. Jsme rodina 2+2, která by se v tomto ohledu ráda ochytřila, hlavně teda ochytřila naše děti. Děkuji za odpověď.“

Ing. Kateřina Mokrá, Ph.D.: „Dobré ráno, ano, kurz je určitě možné přizpůsobit přesně dle Vašich potřeb. Prosím, zda byste mne kontaktoval e-mailem, je možné zaslat poptávkový formulář přes mé webové stránky www.katerinamokra.cz“

R. Ondráček: „Dobrý den. Já občas do IV. cenové zajdu, ale od teď už si dám pozor na lokty. :-) Zdravím.“

Ing. Kateřina Mokrá, Ph.D.: „Výborně :-), hezký den“

Pavla K.: „Dobrý den, paní doktorko, poslední Dobré ráno s Vámi jsem zastihla bohužel až od poloviny, letos si Vás nenechám ujít celou. :-) Je na Vás krásný pohled. Přeji příjemné vysílání.“

Ing. Kateřina Mokrá, Ph.D.: „To jsem moc ráda, děkuji Vám a přeji hezké ráno“

Michaela Krause: „Dobrý den, mám na Vás dotaz ohledně konzumace cizokrajného jídla. Byla jsem s manželem na plese, kde byl raut složen z potravin, které jsem nejen že nikdy předtím neviděla, ale zřejmě bych jeho název neuměla ani napsat. Dotaz. Jak jíst něco, co nevím, jak jíst? Rukou, vidličkou? Děkuji.“

Ing. Kateřina Mokrá, Ph.D.: „Dobré ráno, zásadou etikety je, že co neumíme sníst ve společnosti s elegancí, to nejíme. Je vhodné se zkoušením nových pokrmů - složitějších ke konzumaci - začít domácí přípravou, zjištěním informací, jak správně dané jídlo konzumovat a ve společnosti tyto "náročnější" jídla zkusit třeba při stolování s rodinou.“

Halina: „Dobre rano a cely den vsem! Prosim, pani doktorko, co a jak s papir. ubrouskem? Z ktere strany ho odlozit, kdyz je v nem nekde zatoceny pribor, nebo kdyz je na talirku pod pribory? Dekuji za odpoved a krasne svatecky!“

Ing. Kateřina Mokrá, Ph.D.: „Dobré ráno, papírový ubrousek v průběhu stolování odkládáme vlevo, po skončení konzumace odložíme papírový ubrousek do talíře pod příbor, případně pod talíř. Látkový ubrousek musí zůstat i po skončení konzumace na stole vlevo, do talíře jej nesmíme odložit :-)“

Halina: „Dekuji mockrat za odpoved a preji Vam krasny den:-) P.S. - Jeste malickost - nekdo papir. ubrousek "zmuchla" a da do talire, ja sama ho lehce slozeny vlozim pod pribor. Pokud to delam spravne, nemusite odpovidat. Pokud je lepsi ho zmackat, tak Vam predem dekuji za strucnou odpoved.“

Ing. Kateřina Mokrá, Ph.D.: „Děláte to správně, ubrousek určitě nemačkat!“

Tereza: „Dobrý den, musime si dávat ubrousek na klín nebo jako bryndak? Diky“

Ing. Kateřina Mokrá, Ph.D.: „Dobré ráno, plátěný ubrousek si můžeme dát pouze na klín, muž může případně lehce zachytit ubrousek za sponu opasku, ale nikdy za límec košile, hezký den“

Hana: „Na co všechno se můžeme ptát na etiketu??nestihla jsem začátek dobrého rána.“

Ing. Kateřina Mokrá, Ph.D.: „Dobré ráno, můžete se ptát na všechny oblasti z etikety, které Vás zajímají, dnešní téma je věnováno převážně stolování.“

Halina: „Pani doktorko, omlouvam se, ale mam dalsi dotaz, i kdyz ne primo k vanocni tabuli... Dnes jsem pozvana na palacinky. Mam zkusenost, ze nekdy prinesou pribor, nekdy vidlicku se lzici, jindy dokonce oboji. Jak si poradit, prosim? Dekuji Vam.“

Ing. Kateřina Mokrá, Ph.D.: „Lžíce může u palačinek plnit funkci nože, vidličkou si poté naberete menší sousta, přeji dobrou chuť :)“

Manžel: „Milá manželko, jsi nejlepší! Zastavil jsem továrnu a všichni musí povinně koukat.“

Ing. Kateřina Mokrá, Ph.D.: „Děkuji :-)“

Pavla K.: „Dobrý den. Ráda bych se Vás zeptala, zdali existuje nějaké omezení v barvě laku na nehty. Tuším, že snad s červeným lakem by se to nemělo v některých situacích přehánět. Děkuji.“

Ing. Kateřina Mokrá, Ph.D.: „Dobrý den, ano, záleží na pracovním prostředí, ve kterém se pohybujete. Červená barva se do formálnějšího prostředí nehodí...“

Halina: „...Opravdu krasne vyznani Vaseho muze...:-) Dekuji Vam za predchozi odpoved a pokud mohu, zajimaji mne jeste podrobnosti ohledne vstupu do restaurace - do chodbicky, tj. predsali mi muz dava vzdy prednost a pak az do samotne mistnosti restaurace vstoupi on jako prvni? A jak zpet - i kdyz je venku tma tmouci, pousti mne muz ven jako prvni? Dekuji Vam za odpoved (a i jako zena konstatuji, ze Vam to moc slusi:)“

Ing. Kateřina Mokrá, Ph.D.: „Děkuji Vám. Do restaurace vstupuje jako první muž, ženě přidrží dveře. Z restaurace vychází jako první žena, muž ji otevře dveře a může vyhodnotit, zda je venku situace bezpečná, k výjimkám můžeme přistoupit, nejdůležitější je komfort ženy.“

Hanka: „Dobré ráno, trochu mě zarazil váš pohled na jezení drúbeže. Trochu mi to připomíná, že se nesměli jíst vajíčka, teď mohou. Já se učila, že drůbež se může jíst rukama. Samozřejmě, když pojedu do jiné země, jako se naučím pár formalit- šátek, pozdrav, jídlo, ale u nás se domnívám, že kuře v ruce nevadí!“

Ing. Kateřina Mokrá, Ph.D.: „Dobrý den, kuře v ruce nevadí u domácího stolování, nebo při méně formálním stolování. Při pracovním obědě/večeři bychom měli dát přednost konverzaci s ostatními před okusováním kostí...“

martin: „Dobrý den. Mám otázku trošku stranou: to se na Technické univerzitě báňské v Ostravě odborně (PhD) zabývají stolováním a etiketou? To bych čekal někde na hotelovce.“

Ing. Kateřina Mokrá, Ph.D.: „Dobrý den, je to volitelný předmět, etiketa je určitě potřeba i v prostředí firem, managementu, financí a dalších oborů vyučovaných na Ekonomické fakultě.“

Majka Bartosova: „Dobré ráno, prosím o radu, co přinést jako babička na vítání občánků. Zlato jsem už vnučce věnovala při první návštěvě doma. Děkuji.“

Ing. Kateřina Mokrá, Ph.D.: „Dobré ráno, dárek pro nejmenší můžete probrat s rodiči, pokud jste již něco tak hezkého, jako dárek ze zlata, koupila, může to být kytka pro maminku a třeba kniha pohádek vnukovi/vnučce.“