Chat

mykolog

Jiří Polčák

Záznam chatu z úterý 17. září 2013

Fred: „Je politik Stanislav Polčák Váš příbuzný?“

Jiří Polčák: „není, pólitika není mou silnou stránkou.“

DARKSIDE: „Je houba, kterou jste nikdy neměl v ruce?“

Jiří Polčák: „Ano, je jech opravdu hodně.“

TOBIK HONS: „Ahoj dědo, díváme se na tebe, sluší ti to, ahoj Tobik“

Jiří Polčák: „Ahoj rodinko, děkuji.“

DARKSIDE: „Kterou houbu jste našel vy jako první vůbec?“

Jiří Polčák: „To už opravdu nevím, ale nejspíš to bude nějaká hřibovitá“

DARKSIDE: „Slyšel jste někdy humoristickou rozhlasovou hru, kde zazněla vymyšlená a neexistující bedla střapatá?“

Jiří Polčák: „Bohužel, ne.“

divačka Nataša: „Dobré ráno. Na zahradě nám roste něco podobného jako žampiony. I když je nevidíte, jsou jedlé? Děkuji za odpověď“

Jiří Polčák: „Na zahradách a v parcích roste hojně pečárka zápašná, páchne po karbolu a plodnice při poranění žloutnou. Je to jedovatý druh !“

majka: „dobré ráno,potřebovala bych mykologa blízko,v lese vidím houby a nesbírám je,protože je neznám,dle atlasu to není ono a dá mi to dost práce. Vy houby jíte a i připravujete?“

Jiří Polčák: „Ano houby rád upravuji i v kuchyni.“

Eva: „Dobrý den, jsou babky vhodné houby na sušení? A dají se houby sušit i v horkovzdušné troubě? Pokud ano, na kolik st. a jak dlouho? Děkuji“

Jiří Polčák: „´Babky nejsou vhodné na sušení.“

Markéta Honsová: „Roste u nás hodně klouzků, ale nesbíráme je. Na co jsou dobré :-)“

Jiří Polčák: „Hlavně do polívek, omáček a do smaženice“

Radovan: „Našel jsem v neděli hřib nachový nebo nachovytrusý - nejedli jsme ho jen podle internetu určili . Je to vzácná houba a nebo obvyklá ? Já ji viděl prvně :-)“

Jiří Polčák: „Hřib nachovýtrusý se v poslední době rozšiřuje, především ve vyšších polohách“

David Opava city: „Dobrý den.Stačí čerstvě nasbírané houby před zmražením,když je nejdřív naporcuju jenom spařit,pak nechat vychladnout a zamrazit?Díky“

Jiří Polčák: „Vhodné je krátce povařit, u některých druhů je lespší delší tepelná úprava“

vlasta: „Dobrý den, našli jsme úplně jasné ryzce pravé. Měly trpkou chuť - co jsme to tedy našli? Děkuji.“

Jiří Polčák: „Ryzec pravý má za čerstva natrpkou chuť, ale pečením se ztratí.“

DARKSIDE: „Znáte píseň Poslední smaženice?“

Jiří Polčák: „Bohužel, neznám...ale snad se ke mě dostane.“