Chat

Jan Weiss
Záznam chatu z pátku 23. srpna 2013
David K: „Dobry den pane Weiss , co delate dneska vecer ?“
Jan Weiss: „dnesní večerní plány nechávám na druhých“
Anna: „Je bylinkář vlastně nástupce babek kořenářek?“
Jan Weiss: „já se domnívám že není .... někdo bylinky produkuje a jiní je musí zase umět přeměnit do různých podob masti , čaje , atd ...“
Anna: „Jste více zahradník nebo bylinkář?“
Jan Weiss: „více zahradník ... baví mně více vidět výsledek své práce“
Anna: „Jak máte velkou zahradu?“
Jan Weiss: „nevím zda myslíte doma a nebo na firmě“
Anna: „Kolik bylin znáte a kolik ještě ne?“
Jan Weiss: „je potřeba se stále učit a poznávat všechny bylinky které se nachází v našem zahradnictví si troufám říci že znám“
Anna: „Co jste říkal na úmrtí bylinkáře Váni loni?“
Jan Weiss: „musím se omluvit ale tohoto bylinkáře jsem neznal ale určitě je to velká ztráta .... odborníků začíná být čím dál méně“
Daniela: „Dobrý den, mám doma mátu a mateřídoušku, které si ráda dávám do čaje. Vydrží mi tyto bylinky i přez zimu? Děkuji Daniela“
Jan Weiss: „Přeji vám krásné ráno , bylinky vám přes zimu vydrží ale doporučuji vysadit na venkovní stanoviště do volné půdy . Pokud pěstujete v nádobě tak zapustit i s nádobou do půdy .“
Helena: „Koupila jsem si stevii a nevím, jak ji zazimovat. ta loňská mi přes zimu uschla, byť jsem ji nechala doma ve studené ložnici. Musí mít teplejší zimní rpostředí nebo méně světla? Co sí a kdy ji zazimovat? Děkuji. Helena“
Jan Weiss: „zazimovat do bytových prostorů teplota 15 -20 stupnů nezapomenout na pravidelnou zálivku a dostatek světla + přihnojování“
Josef: „Na zahrádce jsme si zasadili meduˇbku a z malého kopce tď máme skoro plantáž. je třebba kraje trsu nějak redukovat, nebo je lépe ji v zemi nějak ohraničit, aby se kořeny nerozlezly? Díky“
Jan Weiss: „Kde je místo radíme nechat volné růst , meduňka se rozrůstá kořeny a těm se dá složitě vzdorovat . Navrhuji udělat dostatečně ohraničený záhon s obrubou a poté vysadit .“