Chat

Mgr. Margit Slimáková PhD.
Záznam chatu z úterý 9. července 2013
Jarmila: „Dobrý den paní poradkyně, nahradila jsem sladké křehkými plátky"Caminoli"- denně 130g. Energická hodnota=347kcal ve 100 g,tuky=1,3g,z toho nasyc.mast.kys.0,3g, sacharidy=67,5g, z toho cukry=1,5g, vláknina=9g, bílkoviny=120g, sůl=0,9g. Můj dotaz je, zda mohu toto množství, kromě normální stravy, denně jíst (je to chutné a nemám potřebu jíst sladké). Děkuji za odpověď. Jarmila“
Mgr. Margit Slimáková PhD.: „Dobrý den, přiznávám, že sama neposuzuji potraviny podle obsahu jednotlivých živin, ale komplexně. Já bych raději kvatitní kváskové pečivo, ale jestli vám plátky vyhovují můžete v jejich konzumaci pokračovat, určitě jsou pořád lepší než sladkosti. Margit“
Gina: „Četl jsem v jedné knize o historii, že se kdysi pila moč a bylo to zdravé, to už dnes asi není používáno, že?“
Mgr. Margit Slimáková PhD.: „Ve výžívě určitě ne, ale existuje tzv. urinoterapie, která používá léčbu močí.“
Sonax: „Kde přednášíte na VŠ?“
Mgr. Margit Slimáková PhD.: „Přednáším na zakázku nejrůznějších firem a organizací po celé republice pro nejrůznějí publikum. Detailní nabídku najdete na mém webu: www.margit.cz“
Dotaz: „Myslíte si, že fruktariánství a nektariánství je ok?“
Mgr. Margit Slimáková PhD.: „Určitě ne jako jediný a nejlepší výživový směr pro každého, i když určitým typům může vyhovovat. Detailněji výhody vitariánství, které je mu blízko, popisuji na webu v článku o rawfood.“
Anna: „Je vaším vzorem ohledně výživy Rajko Doleček?“
Mgr. Margit Slimáková PhD.: „Sama studuji a sleduji zahraniční experty.“
Anna: „Je veganství a vegetariánství zdravé?“
Mgr. Margit Slimáková PhD.: „Je pozicí Americké dietetické asociace, že správně aplikované vegetariánství i dokonce veganství mohou být zdravým stravovacím způsobem. Detailně o jeho výhodách a rizicích opět píši na svém, webu: margit.cz“
dm: „Podle jednoho čes. filmu jsou největším nebezpečím v jídle tuk, mouka a maso, jestli si to dobře pamatuji?“
Mgr. Margit Slimáková PhD.: „Máte pravdu, sama bych ještě přidala nadbytek průmyslově upravovaných potravin a nedostatek těch kvalitních čerstvých.“
dm: „Píše se tu, že jste odbornice na zdravou prevenci a výživu, a ona je i nezdravá prevence, která to je?“
Mgr. Margit Slimáková PhD.: „To je asi překlep jsem průvodkyní zdravím a výživou.“
JANA: „Jsem dříve narozená jakých potravin bych se měla ve výživě vzhledem svému věku vyvarovat ?“
Mgr. Margit Slimáková PhD.: „Hlavním problémem výživy u nás je nadbytek polotovarů a nedostatek přirozených kvalitních potravin, jinak konkrétně doporučuji zejména dostatek zelené listové zeleniny, která by měla být každý den na talíři a je zdravým zdrojem vápníku.“
Veronika Sobotková: „Dobrý den, zajímalo by mě jak se díváte na otázku malých dětí a celozrnných výrobků, v mnoha odborných literaturách píšou, že by cca do 12 let neměli. Mám doma mlýnek na obilí a vzhledem k tomu, že velmi ráda vařím a peču- požívám čerstvě namletou mouku, jen se bojím abych svým malým dětem (3 roky a 20 měsíců) nějak neubližovala. Moc děkuju, krásný den“
Mgr. Margit Slimáková PhD.: „Dobrý den, zrovna před týdnem jsem na svém webu publikovala článek o dětské výživě, kde zodpovídám i na tuto otázku. Děti do tří let skutčně nemohou výhradně celozrnnou stravu, ale to neznamená, že jim máme dávat bílé rohlíky a sušenky. I přirozená potrava je necelozrnná jako např. jáhly anebo kulatozrnná rýže a tyto můžeme v pohodě doplňovat i celozrnnými potravinami. Jde jen o to, aby všechny obiloviny nebyly jen v celozrnné podobě. Jinak sama mám také mlýnek na obilí a všechnu doma používanou mouku si melu.“
Katka: „Dobrý den, vím že zelenina by se v našem jídelníčku měla objevovat každý den a v hojném množství, ale musím se přiznat, že v zimě s tím mám velký problém. Ta dovežená zelenina bez chuti, co se dá koupit v našich obchodech mi nechutná. Asi jediné, co do sebe v zimním období zvládnu dostat je kysané zelí, steril. okurky a červená řepa (a to asi není moc). Mohla byste mi poradit? Moc děkuji a přeji Vám krásný den. Katka“
Mgr. Margit Slimáková PhD.: „Přes zimu jsou možnosti skutečně omezenější a supermarketové rajčata nejsou ideálem. Doporučuji konzumovat českou zeleninu, která vydrží i přes zimu, jako jsou řepy, dýně, mrkve a samozřejmě i to zelí. Doplnit můžete čerstvě vypěstovanými klíčky a tzv. rychlo pickles, tj. doma připravovanou kvašenou zeleninou, která se konzumuje už po třech dnech. Margit“