Chat

Matouš Petráň
Záznam chatu z pátku 26. srpna 2011
Ardeny: „Existují v ČR restaurace bez podávání alco nápojů?“
Matouš Petráň: „Dobrý den,snad jen restaurace rychlého občerstvení, nebo nějaké vegetariánské podniky“
Ardeny: „Co je geolokační marketing?“
Matouš Petráň: „Dobrý den, děkuji za otázku. Marketing pomocí geolokačních služeb je momentálně mé oblíbené téma. Je to nový prostředek, kterým mohou majitelé podniků získat pro sebe nové hosty. Pro více informací doporučuji vyhledat cokoliv o službě "foursquare."“
batista: „Jak se Vam libil serial ČST Rozpaky kuchaře Svatopluka?“
Matouš Petráň: „Dobrý den,první polovina nemá chybu. Ta druhá z hotelu už není takřka koukatelná“
batista: „Říká se Vám kouč na gastronomii, berete to, nebo Vám to vadí?“
Matouš Petráň: „Dobrý den,vidíte ani jsem o tom nepřemýšlel. Tak asi nevadí :)“
batista: „Jaky mate nazor na porady Jste, to co jite, Ano, sefe apod.?“
Matouš Petráň: „Dobrý den,koukám jen na Ano, šéfe a to na českou, slovenskou i US verzi. Všechny by měli být zvlášť pro hospodské povinnost.“
batista: „Mate colu bez kofeinu ve Vasi restauraci COMO?“
Matouš Petráň: „V Comu nejsem přesně rok, ale pokud vím tak bez kofeinu(?) ne.“
War: „Stale jezdite Volvem?“
Matouš Petráň: „Dobrý den,ano zatím vyhovuje :)“
elka_cz: „Zdar @matesola. Jak se ti vstávalo? :-)“
Matouš Petráň: „Ahoj, šlo to :) Uvidíme se?“
Armen: „Co rikate na konec restaurace u Septima v HK - dokonce byl dum, vnemz byla zbouran!“
Matouš Petráň: „Dobrý den, vidíte, ani nevím zda je HK Hradec nebo Hong Kong :) Každopádně je škoda každé dobré restaurace.“
Knedlajs: „Dobrý den, Matouši. Připadá mi, že úroveň gastronomie se v naší zemi zlepšila, ale co stále stojí za starou bačkoru, je servis. Je plno restaurací s bravurními kuchaři, ale nechodím tam, protože je tam permanentně vykyslá servírka. Proč provozovatelé restaurací dbají na dobrého kuchaře a pak na plac mezi kuchyň a hosta postaví kdejaké tele?“
Matouš Petráň: „Dobrý den, máte pravdu. Nastavení a udržení kvality servisu je bohužel nikdy nekončící práce. Dokud na place není přítomen někdo, kdo má jasnou představu o tom, jak má dobrý servis vypadat a je schopen to po personálu neustále vyžadovat, tak se kyselých servírek jen tak nezbavíme :)“
Den D: „Existuje králík v balíčku a kančí kýta v mazanici - nebo je to jen legrace - tyto pojmy jsou ve filmu Grand Restaurant Pana Septima!“
Matouš Petráň: „Dobrý den, pokud vím, tak Králík v balíčku je králík s provensálským kořením pečený ve slanině. A snad tu byl i dřív než film :)S kančím v mazanici vážně nevím, ale možná to bude podobné jako s králíkem...“
War: „Znate pojem "gastronomicka alchymie"?“
Matouš Petráň: „Dobrý den, znám a to v dobrém i ve špatném smyslu slova.“
Franta: „Dobrý den.Chtěl jsem se zeptat.Na jídelním lístku je napsaná váha masa v gramech.To je váha v syrovém stavu.Po zpracování masa je samozřejmě úbytek na váze.Jaký je pravděpodobný váhový úbytek?Včera jsem si dal v restauraci vepřové výpečky (150g napsáno na lístku) se zelím,bramborový knedlík a dostal jsem pět kousků vepř.výpečků cca 1,5 x 1,5 cm.Zdálo se mi to málo.A ještě jeden dotaz.Proč je na jídelním lístku jen váha masa?Proč není uvedena i váha přílohy?Znám restauraci,kde není uvedena dokonce ani ta váha masa.Na dotaz proč,tak mi bylo sděleno,že vše je 150 g.Děkuji“
Matouš Petráň: „Dobrý den, 5 malých kostiček je opravdu málo. Nicméně zrovna výpečky mají tu vlastnost, že se holt vypečou :) Některá masa mají váhový úbytek podstatně menší než třeba právě bůček. Dejme tomu hovězí plátek na 100g. by měl mít alespoň 80g. Informace o gramáži lístek uvádět nemusí. Ani u masa. Je to rozhodnutí provozovatele zda chce pomocí těchto údajů lákat hosta. Samozřejmě vám na požádání musí být tyto údaje sděleny. A pravdivě samozřejmě.“
tana ambrosova: „hodne lidi hleda menicka za 65 a enmysli si ze musi byt nechutna.vy zijete v hranici hornich 10 000 duchodci jsou kolikrat nuceni vyuzivat tyto sluzby tana“
Matouš Petráň: „Dobrý den, to je v pořádku. Jen za tyto peníze nelze chutně vařit z poctivých a čerstvých surovin, zaplatit všechny náklady, personál apod. Menu za 65,- je 54,- bez dph.! A věřte mi, že nežiji v horních 10 000 :)“
tana ambrosova: „hodne lidi hleda menicka za 65 a enmysli si ze musi byt nechutna.vy zijete v hranici hornich 10 000 duchodci jsou kolikrat nuceni vyuzivat tyto sluzby tana“
Matouš Petráň: „Dobrý den, to je v pořádku. Jen za tyto peníze nelze chutně vařit z poctivých a čerstvých surovin, zaplatit všechny náklady, personál apod. Menu za 65,- je 54,- bez dph.! A věřte mi, že nežiji v horních 10 000 :)“
Alice Uhlářová: „Srdečně zdravím odborníka na gastronomií a mám jeden dotaz - jak jste se jim stal? Kde jste začínal?Děkuji.“
Matouš Petráň: „Dobrý den, jsem z hospodské rodiny, Takže již od mala mi táta při našich návštěvách restaurací vysvětloval co všechno je špatně, či naopak jak to má být. No a potom snad 26 let praxe z restaurací :)“
Lukáš: „Dobrý den, Kampak dneska vyrážíte na oběd?“
Matouš Petráň: „Dobrý den Lukáši, dnes mě asi odstravují České dráhy nějakou výživnou bagetou. Holt není každý den posvícení...doslova :)“