Chat

houbař

Jaroslav Durček

Téma: Kdo hledá najde

Záznam chatu ze středy 25. srpna 2010

DANA: „KDE ZROVNA ROSTOU“

Jaroslav Durček: „téměř všude“

Jiří Bureš, Klatovy: „Dobré ráno. Zajímalo by mne jakou v knihu o o mykologii a houbách vy považujete za nejlepší. myslím knihu v současné době dostupnou. Mám pocit, že počet těchto knih rychle roste, ale kvalita upadá. Mám na mysli knihu, která by vždy nejprve charakterizovala určitou skupinu hub, například ryzce ap. Kniha , která by kromě obrázků i fotografii znázorňoval houby v průřezu, ta jak to bývávlo kdysi. A také, aby u každé houby bylo uvedeno s ktrou další houbou lze zaměnit, a čím se od ní liší. Děkuji“

Jaroslav Durček: „nejlepsi jsou knihy pouze jeden rod ,hribovite,rzzce,holubinky“

Luboš: „Prosím o rozdíl mezi hřibem satan a hřibem Kříž Myslím že satan roste i jinde než na sev moravě Děkuji“

Jaroslav Durček: „krist,je,horky vztrusnice ma zlute satan nasladly a cervene vytr. neni dosud jine naleziste“

Eva Skládaná: „Dobré ráno. Je pravda, že na houby se usí chodit časně zrána?“

Jaroslav Durček: „doporucuje se“

Bruno Hřib: „Hezké ráno...Jáký byl Váš nejlepší a největší úlovek?“

Jaroslav Durček: „lanyzovnik holubinkovy jedine naleziste v ceske republice“

Eva Skládaná: „Jaký je rozdíl mezi nejedlými a jedovatými houbami? Je to tak, že kdyyž sníme např. mochumůrku červenou nebo zelenou, tak hned umřememe? A u těch nejedlých, jako např. strmělka přehnutá že nám může být jenom nějak špatně a dá se to lékařsky zachránit?“

Jaroslav Durček: „jediny zpusob jak je rozlisit je peclive procit popis jednotlive popisy v atlase hub otravu m.cervenou prezijete u m.zelene zemre jedna petina az pot trech dnech.“

Martin: „Dobrý den, zajímalo by mne jaký druh hmyzu způsobuje červivost hub? Děkuji.“

Jaroslav Durček: „motyl beblobytka naklade do houby vajicka“

Kamila: „Dobrý den, co jste to, prosím, říkal o houbách, které jsou vodnaté a občas můžou i zapáchat? o jaké houby se jedná? bohužel jsem nestihla celý tv vstup, kde jste o nich hovořil. děkuji.“

Jaroslav Durček: „houby jsou jak prosle sprchou a zpravidla i zapachaji.“

Veronika: „Mě by zajímalo jakej hřib je nejchutnější|?My s mamkou sbíráme hlavně praváky.“

Jaroslav Durček: „z hribovitych i klouzky jinak je nejchutnejsi much. masak.“

Vlaďka: „Dobré ráno, prosím o informaci - je sírovec žlutooranřový dobrá houba? Případně jak ji připravit? Našla jsem ji na vrbě...Děkuji za odpověď.“

Jaroslav Durček: „je dobry mlady stavnaty nej.uprava na tenke platky posolit poprasit moukou a osmazit na oleji.“

Lubomír Pleva: „Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat, jak dlouho roste houba, kolik dnů po dešti mohu vyrazit do lesa sbírat houby. A lze poznat jedlou houbu i podle čuchu? Když najdu neznámou houbu a vyfotím ji, lze ji poslat ke konzultaci nějakému odborníkovi na internet, neznáte, prosím, někoho, nebo nějaké vhodné webové stránky? Děkuji a přeji dobré ráno.“

Jaroslav Durček: „az do uplneho zaniku rostou deset dni obecne nelze je to pouze jeden urcujicich faktorů vyrazit nahouby 3 dny po desti ,ano houbu lze vyfotit ,ale pouze podle foto. nelze presne urcit odborniky nebo houbarske poradny jsou na internetu.“

Kamila: „A o jaké houby se tedy jedná? O nejedlé nebo jedovaté?“

Jaroslav Durček: „-“

Zdeněk H - Otnice: „Dobrý den pane Durček, jaké druhy mochomůrek růžových se mohou sbírat? Proč některé smrdí již v lese a některé až doma při krájení? Co je příčinou toho zápachu? Zjišťu ji, že je jich více druhů. Já je sbírám, ale už si pečlivě vybírám v lese a dělám si "růžovky na kmíně". Je zdravé je jíst takhle samostatně nebo doporučujete jen v praženici? Děkuji Zdeněk“

Jaroslav Durček: „muchomůrka růzovka masak je to stadiem rozkladu nebo se zapari růzovka je pouze jeden druh je ,ale hodne variabilni na kmine lepe vynikne jeji chut nez ve smazenici je zdrava pokud neni ve stadiu ,ktere jsem uvedl.“

Kateřina: „Dobré ráno, vím , že jste o tom mluvil, ale pustila jsem si televizi až na konci Vašeho povídání. Jaký je správný postup při sušení hub? Děkuji za odpověď“

Jaroslav Durček: „tenke platky ususit nejlepe susicka max.3 dny a pak sterilizovat 15 min vtroube pri 70 stupnich“

Kamila: „houby jsou jak prosle sprchou a zpravidla i zapachaji - o jaké houby se jedná? o nejedlé nebo jedovaté?“

Jaroslav Durček: „vsechny měksi druhy jedlych hub změněnych nevhodnym zběrem do umělohmotnych tasek“