Chat

baristka, koordinátorka Mezinárodní asociace pro výběrovou kávu (SCAE)

Petra Veselá

Záznam chatu ze středy 13. ledna 2010

Eliška Navrátilová ,praha: „je být těžké bastelkska?“

Petra Veselá: „Správně je to baristka :-) není to těžké, pokud vás ta práce baví.“

Eliška Navrátilová ,praha: „je být těžké bastelkska?“

Petra Veselá: „Správně je to baristka :-) Není to těžké, pokud vás ta práce baví.“

Gabriela Vankova: „dobry den, rada bych se zeptala zda je mozne dokoupit nahradni "paku" ke presovaci a pokud ano, tak kde se da koupit a jake parametry musim znat, abych koupila tu spravnou? Dekuji.“

Petra Veselá: „Dobrý den, páku určitě koupit můžete. Záleží, jakou značku kávovaru máte a tím se musíte řídit. Na internetu existuje řada obchodů, kde ji můžete koupit nebo se obraťte na specializovaný obchod s kávou a kávovary.“

Kráčalíková Kateřina Zlín: „Dobré ráno,kávu mám ráda jak espreso tak rozpustnou. Jelikož jsem teď těhotná tak kávu jsem omezila. Zajímalo by mě která káva je kvalitnější (zdravější) jestli espreso nebo rozpustná.Někde jsem četla že zanáší střeva. Co je na tom pravdy?Děkuji za odpověď“

Petra Veselá: „Dobrý den, celkově je lepší kávu pít slabší. Espresso i instantní kávu si řeďte vodou, nebo ji pijte s hodně mlékem. Je dobré pít hodně vody, protože káva má vlastnost, že odvodňuje. Káva je nicméně zdraví prospěšná, pije-li se v rozumné míře, především obsahuje velké množství antioxidantů a má preventivní účinek proti cukrovce typu II a jiným nemocem.“

Fanek: „Dobré ráno. Kde se dá sehnat souprava (nádoba s "pístíkem") na přípravzu zmiňované zdravé Turecké kávy? Děkuji a přeji hezký den.“

Petra Veselá: „Dobrý den, první varianta - tzv. french press - koupíte ve spoustě prodejnách s kuchyňskými potřebami, nebo ve specializovaném obchodě. Je to levná a jednoduchá varianta pro přípravu kávy doma. Ve french pressu se káva zalije vodou teplou okolo 96°C, nechá se 4 minuty louhovat a potom se stlačí pístem. Druhá možnost - turecká káva z džezvy - tu koupíte v různých čajovnách nebo specializovaném obchodě. Kávu potřebujete najemno namletou. Zalijete ji vodou a necháte vařit, dokud se na povrchu něudělá krásná pěna. Poté sundáte a znova dáte vařit. To opakujte třikrát.“

Pavol,Hlohovec: „Dobré ránko.chcel by som sa spýtať či je lepšie kupiť espresso aj s mlynčekom na kávu?a aké parametre su podstatné pri capucine?dík.pekný den.“

Petra Veselá: „Záleží především na vašich preferencích. Automat s mlýnkem umožňuje mít kávu pro přípravu espresa vždy čerstvě namletou a máte možnost výběru z mnoha různých druhů kávových zrn. Samozřejmě si můžete pořídit například pákový kávovar na mletou kávu a k tomu zvlášť mlýnek na kávu, to může být levnější řešení než drahý a velký automatický kávovar. Osobně doporučuji právě variantu pákového kávovaru a mlýnek k tomu. Pro přípravu kapučína je důležité, aby kávovar měl parní trysku pro přípravu mléčné pěny.“

Veronika: „Dobré ráno, mohli byste mi doporučit nějaký kvalitní mlýnek pro domácí použití? Má teplota mléka vliv na to, jak moc se nám našlehá? Děkuji.“

Petra Veselá: „Dobré ráno, dobrý domácí mlýnek je například Vario, najdete ho na internetovém obchodě. Ano teplota má velký vliv. Nejlepší je začínat s úplně studeným mlékem, máte potom možnost ho déle šlehat. Pokud ho šleháte v konvičce, nalijte ho vždy do poloviny. Nejlepší je plotučné mléko.“

František: „Dobré ráno, prosím jaký je Váš názor na Italský Cappucinovar Spidem, ktery jako jediny (neznam dalsi) vyrabi Cappucino z instantni kavy smisenim s horkou párou ze zásobníku, kterou ohřívá a pění mléko z dalšího zásobníku. Cappucino z něj je chutné, ale samozřejmě není to z kávy mleté. Doporučujete tento typ strojů, nebo se mám zaměřit na principielně jiný typ Cappučínovaru. Děkuji Vám za odpověď FFF“

Petra Veselá: „Přímo tento přístroj se v našem testu sice neobjevil (testovali jsme pouze pravé espreso kávovary), ale podle vaší otázky se nejedná o pravý espreso kávovar. Neočekávajte tedy kvalitu kávy na úrovni espresa, ale "pouze" instntní kávu. Domnívám se, že kvalita kávy z takového kávovaru nebude o mnoho vyšší než kvalita instantní kávy připravená "tradičně" zalitím instantní kávy horkou vodou. Existují ovšem i espreso kávovary, které k přípravě kapučína používají sušené mléko v kapslích. Samozřejmě jejich hlavní nevýhodou je to, že mléčná pěna připravená ze sušeného mléka není "to pravé", zpravidla mívá horší senzorické vlastnosti než pěna připravená z čerstvého mléka pomocí parní trysky. Navíc při jeho přípravě vzniká velké množství odpadu a příprava je dražší než při použití čerstvého mléka. Pokud pijete kapučíno často a záleží vám na jeho kvalitě, doporučoval bych spíše pravý espreso kávovar, který vaří kávu z namleté kávové směsi s parní tryskou. Václav Beneš“

Jana: „Dobrý den, měla bych dotaz ohledně přípravy cappuccina. Jak by měla být upravená našlehaná mléčná pěna? Jen nalít pěnu do hrníčku do úrovně okraje? Nebo je možné si udělat "kopeček"? Někteří totiž právě "kopeček "odsuzují, že to není správné apod.,proto dotaz. Ještě Váš názor na skořici na cappuccinu, patří či nepatří? Děkuji a přeji pěkný den.“

Petra Veselá: „Dobrý den, je dobré, aby byla pěna úplně jemně našlehaná, bez bublin. Lije se do espressa opravdu jen po okraj šálku. Pokud máte kopeček, znamená to, že není pěna dobře našlehaná. Skořice na cappuccino nepatří z toho důvodu, že výrazně ovlivňuje chuť kávy a úplně ji ,,přetluče,,.“