Chat

someliér

Marek Babisz

Sommeliéra Marka Babisze se můžete ptát na všechno kolem vína.

Záznam chatu ze čtvrtka 11. listopadu 2010

Eva Jirotková: „Dobrý den, jaký je Váš oblíbený moravský druh vína?“

Marek Babisz: „Nemám vyhraněnou odrůdu. Mám rád jakékoliv víno, které je dobře technologicky vyrobené, něčím mne zaujme a chutná mi. Ale pokud si mám vybrat odrůdu, tak z bílých Ryzlink vlašský, Neuburské nebo Sylvánské zelené, z růžových Zweigeltrebe nebo Rulandské modré a z červených vín Merlot či Frankovku.“

Jana: „Pane Babizsim jak často takový sommeliér degustuje?“

Marek Babisz: „Degustuji v podstatě denně, ale vína piji velmi málo, protože řídím auto a potřebuji mít svěží mysl. Ročně ochutnám cca 3 500 vín.“

Karel Novotný: „Co děláte na dovolené? Taky degustujete? Nebo si užíváte času bez vína?“

Marek Babisz: „Je pravda, že místo dovolené se částečně přizpůsobuje tomu, zda se v oblasti vyrábí víno. Nejsem typ, který leží celou dovolenou někde na pláži, rád cestuji a poznávám nové kraje. Část volna si vyčlením samozřejmě i na víno, protože to není jen má práce, ale i koníček. Málo kdy se stane, že bych z dovolené přijel s prázdnou (bez lahve dobrého vína).“

Aneta: „Krásné ráno přeji, chci se zeptet na klasické srovnání českých a zahraničních červených vín? Může v našich klimatzických podmínkách dozrát kvalitní červené víno? Pokud ano, tak která odrůda? A můj poslední dotaz: na jakém víně si "pochutnáte" vy? Děkuji za Vaše odpovědi“

Marek Babisz: „Nemám vyhraněnou odrůdu. Mám rád jakékoliv víno, které je dobře technologicky vyrobené, něčím mne zaujme a chutná mi. Ale pokud si mám vybrat odrůdu, tak z bílých Ryzlink vlašský, Neuburské nebo Sylvánské zelené, z růžových Zweigeltrebe nebo Rulandské modré a z červených vín Merlot či Frankovku.“

Petr: „Co znamená ve vinařské hantýrce strhaná vína?“

Marek Babisz: „Je to víno, kde byli provedeny takové technologické zásahy (aplikace některých druhů přípravků do vína nebo filtrace atd.), které vínu odstraní barvu, vůni a chuť. Většinou to bývá pokud se ve víně vyskytne nějaký problém (vada či choroba), který je třeba z vína odstranit.“

Daniela Mařáková, Šumperk: „Dobrý den, pane Babiszi, každý rok roste množství vín, které dostanou nálepku Svatomartinské. Roste s množstvím i kvalita?“

Marek Babisz: „Dle mého názoru určitě a není to pouze můj názor. Kvalita svatomartinského vína se testuje a hodnotí, něž jdou na trh a ta, která nevyhovují se na trh nepustí. Letos například nedostalo známku svatomartinské téměř 25% přihlášených vín.“

Ina Nováková: „Dobrý den pane Babiszi, mohl byste mi doporučit kvalitní vinárnu v Brně? Kde ale ovšem nenechám všechny své peníze - studuji. Moc Vám děkuji za odpověď“

Marek Babisz: „Velice rád bych vám dal nějaký typ, ale bohužel nejsem z Brna. Ale slyšel jsem dobré reference o restauraci a vinárně Baroko.“

Kristina: „Dobrý den, chtěla bych složit poklonu za vaši práci, obdivuji vaše chuťové pohárky =) a ráda bych se zeptala, zda jsou svatomartinská vína i polosladká, a přípaadně která značka vína jej vyrábí. Děkuji za odpověď“

Marek Babisz: „Nejprve bych chtěl poděkovat za poklonu :o). Co se týče sladších svatomartinských vín, tak vás asi zklamu. Svatomartinská vína jsou pouze suchá, tedy do 9 gramů zbytkového cukru. Pokud máte ráda sladší vína, doporučuji nějaké mladé víno například od pana Krista nebo z Lahoferu.“

Marcel Galuszka: „Preferujete vinařství nebo oblast, kde mají ty Svatomartinské vínečka trošičku lepší?“

Marek Babisz: „Nepreferují ani oblast ani vinařství. Pro mne je důležité samotné víno, které mne musí oslovit. Letos mě oslovilo asi 10 vín od osmi vinařských firem.“

květa: „Je normální když víno trochu tzv.smrdí?díky“

Marek Babisz: „Otázka je, co znamená, že smrdí, protože některé vůně , které se ve víně objevují, mohou někomu tzv. smrdět (např. vůně holubího trusu, petrolejové tóny atd.) a víno je v pořádku. Ale samozřejmě jsou i vady a choroby ve víně, které mohou nepříjemně smrdět a to normální není.“