Chat

Prodejce grilů

Jan Kopidlanský

Na našem chatu vám bude radit Jan Kopidlanský, jak si třeba na chatě ugrilovat šťavnatý steak.

Záznam chatu z úterý 25. května 2010

M.J.: „Jsme my Češi "grilovací" národ? Kde na světě se nejvíc griluje? Děkuji.“

Jan Kopidlanský: „nejvíce se griluje v USA“

Rudolf: „Dobrý den, liší se nějak grily i v materiálech? Jak poznám kvalitní gril z kvalitního materiálu? Děkuji!“

Jan Kopidlanský: „Prvním ukazatelem kvalitního grilu je Zaruční lhůta, která u některých grilů dosahuje až 25 let. jinak na první pohled laik kvalitu neodhadne. je dobré si přečíst propagační materialz, které renomované firmy vydávají“

Pavel M.: „Zdravím Vás, jaké grilované maso máte vy osobně nejraději? Díky. Pavel“

Jan Kopidlanský: „Samozřejmě mě potěší hovězí svíčková, ale nepohrdnu jak kuřecím či vepřovým masem“

Jana Nová: „Je grilované jídlo zdravé?“

Jan Kopidlanský: „Dobrý den pokud se maso nebo jiné potravinz grilují tak jak se má, tak royhodně není škodlivé. Je nutné upravovat potraviny s citen a ne usmažit ,,meteority.“

Saša: „Jaký gril byste vy sám doporučil? Elektrický, na uhlí nebo plynový?“

Jan Kopidlanský: „Dobrý den Yáleží na podmínkách, každé ma své výhody. Na balkon určitě elektrický, na zahradu pak plynový když nemáte moc času, kdo si rád vychutnává pohodu a atmosféru, tak doporučuji gril na dřevěné uhlí, respektive Brikety“

Kamil: „Jak nejlépe kořenit grilované maso? Je dobré ho naložit?“

Jan Kopidlanský: „záleží na druhu masa, ale naložení jistě nic nezkazíte. Jediné čeho se vyvarovat je nákládání do litrů oleje. stačí maso jen potřít a okořenit. Koření Vám nedoporučím, záleží na vaší chuti“

Karel Vrána: „Jsou nějaké rozdíly v uhlí na grilování? Jaké je vhodné a kterému bych se měl vyhnout?“

Jan Kopidlanský: „rozdíly jsou veliké, doporučuji používat brikety, které drží více v celku a v balení není moc mouru jako u dřevěného uhlí. Samozřejmě i v briketách jsou velké rozdíly. Některé dokáží hořet až 4 hodiny a vydávají stejnoměrný žár, naopak některé velmi levné brikety z dálného východu sotva hoří a nedokáží udržet vysokou teplotu, která je pro grilování tak důležité.“

Mirek: „Dobré ráno, měl by mít gril nějaký správný tvar? Jak bych měl poznat, jestli má gril ten správný tvar, kde bude třeba dobře proudit vzduch? Díky!“

Jan Kopidlanský: „Výborné jsou grily kotlové (vypadá jak rozříznutá bojka) s poklopem kde můžete regulovat teplotu.“

Miloš Zaťko: „Dbrý den koupil jsem lavový gril campingaz apři grilování mi odkapávající tuk a marináda na kamenech chytne plamenem a maso nebo uzenina se připaluje .Jak postupovat aby k tomu nedocházelo.“

Jan Kopidlanský: „Dobrý den dle mého náyoru je potřeba používat méně Marinády, pokud máte maso v marinádě naložené, je dobré ho trochu otřít. Dále jste si asi nevybral moc moderní gril,v lávových kamenech se usayuje tuk, který se nedá vyčistit a neustále se přepaluje. Dnes se už požívají modernější systémy než plynový gril s lávovým kamenem. Koukněte se po grilech kde se nepoužívá lávový kámen, ale vodič tepla je kovový profil, nebo hořák ohřívá přímo litinový rošt a gril se dá víkem zavřít, a tím omezí přísun kyslíku a tím plamen nevyniká.“

Ondra: „Kolik stojí kvalitní gril, za který bych se opravdu nemusel stydět a byl by použitelný úplně na všechno :)“

Jan Kopidlanský: „Kvalitní gril na dřevěné ulí začíná na 2300.- Plynový od 6000.- Záleží na použitých materiálech a ty nejsou samozřejmě levné.Záruční lhůta vám prozradí hodně o kvalitě výrobku. měla by být od 5 let až do 25 let.Leadrem na trhu je firma Weber.“

Adam: „Z jakého kovu jsou dobré grily?“

Jan Kopidlanský: „Používá se plech s nizkým obsahem uhlíku na kterém je porcelánový smalt, něco podobného jako smaltovaný hrnec, pak také litna, nebo hliníková slitina. mluvím samozřejmě o kvalitních grilech. čínské grily nechci moc komentovat, tam jsou materiály všemožné.“

Tom: „Dobré ránko, máme dnes ručníkový den na počest Douglase Adamse, autora Stopařova průvodce po galaxii a nikdo ve studiu nemá ručník. Slavíte vy ručníkový den nošením ručníku vždy 25. května všude kam jdete?“

Jan Kopidlanský: „Dobrý den, nechte se překvapit:-)“

Theressa: „Dobry den, muzete nam rict recept a postup na vas nejoblibenejsi upravu steaku, zeleniny .. Dekuji“

Jan Kopidlanský: „Nejraději si dám grilovanou hovězí svíčkovou. Maso nakrojíme na vysoký plátek cca 5 cm a grilujeme 3,5 minut z každé strany a poté necháme maso 5 minut odležet (odpočinout) v pokrmu se vyrovnají teploty a maso zkřehne. Jako přílohu doporučuji grilovaný lilek,zapečený s kozím sýrem.“

jiří: „je potřeba s masem na roštu po dobu grilování pohybovat aněkolikrát obracet“

Jan Kopidlanský: „Na roštu s masem zásadně nepohybujeme, necháme ho péct a v polovině grilovacího procesu maso jednou otočíme.“

Vrána: „Dobrý den. Mám lávový gril a i na minimální oheň mi maso pořád hoří. V čem je chyba, popřípadě kde na internetu bych se o tom něco dočetl. Zatím jsem našel jen povšechné informace, nebo recepty. Děkuji.“

Jan Kopidlanský: „Chyba je v lávových kamenech, jsou nasáklé tukem, nebo marinádou a proto mají tendenci neustále hořet. Kokněte na plynové grily které požívají modernější systém než jsou lávové kameny. Třeba kovové profily které vám vedou teplo, nebo systém kdy oheň ohřívá přímo litnový rošt. Leadrem na trhu grilů je firma Weber.“

Jan Lakonožec: „Nevíte náhodou jaký je sex při grilování?? Je skvělý, nebo méně skvělý?? Chtěl bych ho vyzkoušet, tak bych rád slyšel odpověď! Děkuji moc, Váš Jan Lakonožec 38 let Zlín“

Jan Kopidlanský: „Osobní zkušennost nemám, ale věřím že sex je skvělý tak jak si ho uděláte a yáleží na vaši fantazii.“

avata: „Líbíš se mi ,kde Tě můžu potkat?Hezký den“

Jan Kopidlanský: „po celé ČR :-)“

kamila: „dobry den, mohl by jste nam prosim poradit, jaky koupit gril na obcasne grilovani do pergoly. Dekuji“

Jan Kopidlanský: „One touch Original 47 skvělý gril s dlouhou zárukou - 10 let“