Připravil Atanasios Memos, Krnov
Základní ingredience: vepřová krkovička olivový (případně slunečnicový) olej směs koření na gyros sůl pita (řecký chléb) tzatziki bramborové hranolky nakrájená cibule nakrájená rajčata nakrouhané syrové zelí
Složení směsi koření na gyros (směs gyros“ lze koupit v obchodech). drhnuté oregano (dobromysl) drhnutá máta peprná směs drcené sladké i pálivé papriky (řecké koření bukovo) mletý pepř sůl
Příprava gyrosu: Nakrájené plátky krkovičky, osolené a okořeněné směsí gyros, necháme bez oleje odležet jeden až dva dny v lednici. Uležené maso potřeme olejem, napíchneme na jehlu a grilujeme. Opečené maso postupně okrajujeme zvlášť do nádoby. Jemně osmahnutou pitu potřeme tzatziki, vložíme 2–4 kousky hranolků, přidáme porci nakrájeného masa a podle chuti cibuli, rajčata a nakrouhané zelí. Zabalíme do kornoutu (doma v kuchyni můžeme krkovičku nakrájet na kousky, promíchat se směsí koření a po odležení v lednici opéct na pánvičce).
Tzatziki
500 g řeckého jogurtu 1 ks nastrouhané salátové okurky 1 stroužek česneku polévková lžíce panenského olivového oleje sůl
Příprava tzatziki: oloupaný okurek nadrobno nakrouháme, posolíme a necháme odkapat (vytlačíme vodu). Přidáme rozdrcený stroužek česneku, lžíci olivového panenského oleje a jogurt. Dobře promícháme, dle chuti osolíme. Na zdobení lze použít čerstvý či mražený kopr. |