Recept na řecký gyros

Připravil Atanasios Memos, Krnov

Základní ingredience:
vepřová krkovička
olivový (případně slunečnicový) olej
směs koření na gyros
sůl
pita (řecký chléb)
tzatziki
bramborové hranolky
nakrájená cibule
nakrájená rajčata
nakrouhané syrové zelí

Složení směsi koření na gyros (směs „gyros“ lze koupit v obchodech).
drhnuté oregano (dobromysl)
drhnutá máta peprná
směs drcené sladké i pálivé papriky (řecké koření bukovo)
mletý pepř
sůl

Příprava gyrosu:
Nakrájené plátky krkovičky, osolené a okořeněné směsí gyros, necháme bez oleje odležet jeden až dva dny v lednici. Uležené maso potřeme olejem, napíchneme na jehlu a grilujeme. Opečené maso postupně okrajujeme zvlášť do nádoby. Jemně osmahnutou pitu potřeme tzatziki, vložíme 2–4 kousky hranolků, přidáme porci nakrájeného masa a podle chuti cibuli, rajčata a nakrouhané zelí. Zabalíme do kornoutu (doma v kuchyni můžeme krkovičku nakrájet na kousky, promíchat se směsí koření a po odležení v lednici opéct na pánvičce).

Tzatziki

500 g řeckého jogurtu
1 ks nastrouhané salátové okurky
1 stroužek česneku
polévková lžíce panenského olivového oleje
sůl

Příprava tzatziki:
oloupaný okurek nadrobno nakrouháme, posolíme a necháme odkapat (vytlačíme vodu). Přidáme rozdrcený stroužek česneku, lžíci olivového panenského oleje a jogurt. Dobře promícháme, dle chuti osolíme. Na zdobení lze použít čerstvý či mražený kopr.