Foie grass se švestkami na červeném víně a s ořechovou omáčkou podle Jakuba Škařupy

Pro dvě osoby

Ingredience

400 g foie grass – kachní nebo husí tuková játra
2 dcl červeného vína (např. savignon)
100 g sušených švestek
0,5 l ořechové šťávy

Na případné zahuštění ořechové šťávy (omáčky):
10 g hladké mouky
10 g másla

Příloha: pečivo nebo rýže

Postup

Švestky naložíme do červeného vína (nejlépe na 24 hodin, ale doba se nemusí dodržet), vaříme i s vínem asi 5 min.

Ořechovou šťávu vaříme, dokud se nesvaří minimálně na polovinu objemu (podle potřeby zahustíme jíškou z másla a mouky)

Játra nakrájíme na tlustší plátky a bez tuku restujeme na pánvi po obou stranách asi 10 min. (popř. dopečeme asi minutu v troubě)

Ořechová šťáva
(lze koupit i v supermarketu) Na výrobu 1 litru šťávy je třeba 0,5 kg vlašských ořechů (je možno použít i ty se zelenou slupkou, skořápky atp.) – zalít 1,5 litrů vody a nechat stát min. měsíc v plastové uzavíratelné nádobě.