Chléb náš vezdejší
Spotřeba klasického českého chleba klesá, stejně jako vztah k němu. Těžko v dnešní době uvidíme někoho, aby tak jako naše babičky, předtím než zakrojí, udělal na pecnu tři křížky. Důvodů je mnoho, uspěchanou dobou počínaje a třeba neosobními automatickými pekárenskými linkami konče. I to je jedním z důvodů, proč byl na 16. říjen stanoven Světový den chleba a proč se 13. října v Břevnovském klášteře sejdou všichni ti, pro které chleba není jen jednou z mnoha potravin. A i to je důvodem, proč Karel Riegel o chlebu natočil dokumentární film. Jeho prostřednictvím se za doprovodu pražského arcibiskupa Dominika Duky podíváme nejen právě do Břevnovského kláštera, ale i do několika malých soukromých pekáren, nebo navštívíme odborníky, kteří vysvětlí zdravotní benefity a tudíž i nepostradatelnost chleba v našem jídelníčku.