Recepty z knihyRyby a mořské plody

Zapečený losos se smetanovou omáčkou

Dnes budeme vařit s Věrou Křesadlovou. Připravíme si pochoutku z lososa s hráškovým pyré.

Věra Křesadlová
herečka

Věra Křesadlová

* 28. 2. 1944


Losos

losos (bez kůže)
olej
sůl
kyselé okurky
1-2 větší cibule
sladká neušlehaná smetana (33%)
plnotučná hořčice

Porce lososa osolíme, vložíme na trochu oleje do kastrůlku. Horní část potřeme hořčicí a na to poklademe tenké plátky kyselé okurky. Mezi porce a okolo poklademe na kolečka nakrájenou cibuli. Vložíme do trouby (cca 200 stupňů) na cca 10 minut. Ve chvíli, kdy změknou okurky a cibule, zalijeme porce neušlehanou šlehačkou. Necháme ještě cca 5 minut, až se šlehačka z části odpaří a spojí se šťávou z lososa. Tím šťáva zhoustne.

Hráškové pyré

zmražený hrášek
máslo
cibule

V kastrůlku rozpustíme máslo, na to dáme cibulku a osmahneme do růžova, na to nasypeme zmražený hrášek a zalijeme ho vodou asi do 3/4. Vaříme asi 10 minut a pak vše rozmixujeme na jemnou kaši, čímž vznikne skvělá zelená kaše k lososovi.

Další recepty Celý díl