Ryby a mořské plody

Treska s houbou šitake

Samozřejmě si opět něco dobrého uvaříme. Tentokrát nás šéfkuchař Jan Punčochář naučí připravit tresku s houbami šitake.

treska
sušené šitake
čerstvé šitake
květák
fenykl
romanesco
fenykl
hrachové lusky
sůl
máslo
pernod (anýzový likér)
limetková šťáva
vývar
bylinkový olej
pyré z černé a červené mrkve

Sušené šitake rozmixujeme na jemný prášek.

Tresku nakrájíme, osolíme a obalíme v rozmixovaném šitake. Na rozpáleném olivovém oleji s trochou másla osmažíme porce tresky (kůží dolů).

Mezitím si připravíme zeleninu. Do hodně osolené vody dáme vařit nakrájenou zeleninu. Po uvaření ji okamžitě dáme do hrnce se studenou vodou, aby neztratila barvu a vitaminy.

Do pánve s rybou přidáme čerstvé šitake a také hrachové lusky. Pak dáme buď do trouby nebo přiklopíme hlubokým talířem.

Usmaženou tresku vyndáme z pánve a dáme do tepla. Připravíme si omáčku. Do pánve nalijeme 1 dl pernodu, přidáme vývar a zahustíme studeným, na kostičky nakrájeným máslem.

Přidáme trochu koření ze sušeného šitake a postupně uvařenou zeleninu, trochu limetkové šťávy a osolíme. Nakonec posypeme nakrájeným koprem.

Vezmeme si porce teplé tresky a servírujeme na talíř, k tomu přidáme šitake, zeleninu a nakonec na dochucení dáme pyré z černé a červené mrkve.

Další recepty Celý díl