Ryby a mořské plody

Lepkavý losos se smaženou rýží

V naší kuchyni uvítáme znovu Martu Jandovou. Pro dnešek vybrala přípravu lepkavého lososa se smaženou rýží, což vyžaduje více času v kuchyni, ale výsledek rozhodně stojí za to.

Marta Jandová
zpěvačka

Marta Jandová

* 13. 4. 1974


filet z lososa

marináda

sójová omáčka
kečup
bílý vinný ocet
sladká chilli omáčka
třtinový cukr

smažená rýže

rýže basmati
mrkev
mražený hrášek
olej
vejce
máslo
cibule
sójová omáčka
jarní cibulka
sůl a pepř

Do kastrůlku vložíme sójovou omáčku, třtinový cukr, sladkou chilli omáčku, kečup a bílý vinný ocet. Dáme na mírný oheň, jen aby se nám rozpustil cukr. Necháme trochu vychladnout a touto marinádou polijeme nakrájený filet lososa a vložíme ho na hodinu do lednice. Poté ho vložíme asi na 5 minut do trouby.

Rýži nejprve osmažíme na oleji. Zalijeme horkou vodou, přidáme cibuli s hřebíčkem a nadrobno nakrájenou mrkev. 4 minuty před koncem přidáme ještě zmražený hrášek.

Na pánvi si uděláme tenoučkou omeletu z jednoho vajíčka. Omeletu zarolujeme a nakrájíme na tenké nudličky.

Na woku si rozpustíme asi dvě lžíce másla, zesklovatíme najemno nakrájenou cibuli. Osolíme, opepříme. Do woku přidáme hotovou rýži a promícháme. Přidáme trochu sójové omáčky. Na závěr přidáme nasekanou jarní cibulku a vaječné nudličky.

Další recepty Celý díl