Maso

Pozvolna pečená skopová kýta na červeném víně

Zkuste se inspirovat současným trendem tzv. pomalého pečení, které nám zaručí, že maso bude jemné, křehké a především zachová šťavnatost pečínky.

skopová kýta
červené víno – nejlépe rulandské modré
rajčatový protlak
hořčice dijon
špek
cibule
mrkev
petržel
česnek
rozmarýn
tymián (čerstvý)
nové koření
bobkový list
sůl, pepř
máslo
voda

Kýtu osolíme, opepříme, potřeme dijonskou hořčicí. Připravíme si marinádu ze směsi zeleniny, česneku, bylinek, špeku, protlaku a vína a necháme cca 5 hodin v lednici.

Šéfkuchař René Vrba doporučuje zkusit v poslední době populární trend tzv. pomalého pečení. To znamená, že kýtu vyndáme, vložíme do trouby, zakryjeme jiným pekáčem a při teplotě 75 °C pečeme až 14 hodin. Výsledkem je skvěle propečená, křehká a především šťavnatá pečínka.

Po upečení kýtu opatrně vyjmeme, necháme na teplém místě a doděláme omáčku: směs z výpeku přecedíme tak, aby byla omáčka dostatečně hladká a podle potřeby necháme redukovat. Na závěr omáčku případně dochutíme a vmícháme na zjemnění oříšek změklého, ale ne tekutého másla

Jako příloha se výborně hodí gratinované brambory nebo opečené brambory s bylnkami.

Gratinované brambory

brambory
smetana
parmezán
sůl

Oloupané syrové brambory nakrájíme na tenké plátky. V pánvi si rozehřejeme smetanu s parmezánem a solí. Plátky brambor vložíme do pánve a lehce povaříme. Po chvilce pánev stáhneme, posypeme zbylým parmezánem a vložíme do rozehřáté trouby. Pečeme cca 45 min. při teplotě 165 °C. Hotové brambory vyjmeme z trouby a servírujeme.

Můžeme podávat i jako samostatnou večeři doplněnou například salátem.

Opečené brambory s bylinkami

brambory
slanina
čerstvé bylinky: tymián, rozmarýn, pažitka, petržel
sůl
máslo

Ve slupce uvařené brambory necháme vychladnout. Nakrájíme na kousky, na pánev vložíme přepuštěné máslo, rozehřejeme a přidáme brambory. Opečeme, osolíme a na závěr „proházíme“ brambory s bylinkami.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl