Maso

Martinská husa

1 čerstvá husa
sůl
kmín

Husu den před pečením nasolíme a okmínujeme. Druhý den pečeme v troubě rozpálené na 140 °C cca 4 hodiny do měkka. Po upečení husu vyndáme z pekáče a z výpeku vyrestujeme šťávu.

Jako kuchyňský trik doporučujeme podložit husu odříznutými křídly a do břišní dutiny vsunout skleněnou láhev. Ta se při pečení rozpálí, krásně propeče husu i zevnitř a urychlí proces pečení.

Zelí

1 ks červeného hlávkového zelí
300 g cukru
cca 2 dl lihového octa
2 lžíce hladké mouky

Zelí očistíme a nakrájíme na jemné proužky. Na husím sádle zpěníme

cibulku nakrájenou na kostičky, přidáme kmín a do zlatova orestujeme. Na cibulovém základu podusíme zelí a dochutíme solí, cukrem a octem.

Knedlíky

300 g hrubé mouky
1 kg brambor
3 vejce
100 g škrobu

Brambory předem uvařené ve slupce oloupeme a nastrouháme. Přidáme

mouku, škrob, vejce, sůl a vymícháme měkčí těsto. Vytvoříme knedlíky a vaříme ve vodě 20–25 min. Po 5 minutách zkontrolujeme, zda knedlíky plavou, jinak je odloupneme ode dna.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl