Maso

Domácí krůtí šunka

Na výrobu domácí krůtí šunky budeme potřebovat takzvaný šunkovar. Buď se nám podaří sehnat klasickou řeznickou formu, kam se vejdou 4 kg masa, anebo se spokojíme s domácím šunkovarem, který se dá sehnat například v železářství, ale můžeme se poohlédnout i na internetu. Honza používá šunkovar z nerezu.

krůtí maso z různých částí krůty, nakrájené na kostky a promíchané (šunka tak bude barevnější a chuťově pestřejší. Množství závisí na velikosti šunkovaru, Honza zpracoval 4 kg masa do velké řeznické formy.)

kuchyňská sůl (počítáme 20 g soli na 1 kg masa)
moučkový cukr (počítáme 1 malou vrchovatou lžičku na 1 kg masa)

Maso promícháme se solí a cukrem. Vše potom důkladně prohněteme – sůl a cukr je třeba do masa pořádně „zapracovat“. Maso pak vložíme do formy a víko na maso pořádně „natlačíme“.

Maso necháme 3–4 dny zrát v lednici. Formu poté vyjmeme, vložíme do hrnce s vodou a 2,5–3 hodiny zahříváme při 80 °C.

Přes noc opět necháme vychladnout v lednici. Pak vyklopíme z formy – a můžeme ochutnávat.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl