Veganská sekaná
5 hrstí loupaných pohankových krup
3 hrsti červené čočky
převařená voda
sůl
1–2 uvařené brambory
koření podle chuti, doporučujeme sladkou papriku a chilli
čerstvé bylinky, doporučujeme libeček, petržel, česnek, česnekovou nebo cibulovou nať
2–3 lžíce sójové omáčky
3–5 lžic olivového oleje
1 nadrobno nakrájená cibule
2–3 velké hrsti vařených ovesných vloček
Pohankové kroupy a červenou čočku nasucho opražíme. Mícháme, a jakmile se rozvoní, zalijeme horkou vodou, osolíme a na mírném plameni vaříme cca půl hodiny. Směs by se měla téměř rozvařit. Poté scedíme, necháme odkapat a vychladnout.
Do vychladlé směsi přidáme rozšťouchané brambory, koření a bylinky. Přilijeme dvě až tři lžíce sójové omáčky a olivový olej tak, aby směs nebyla příliš řídká. Vmícháme nasekanou cibulku, vše rozmixujeme, zahustíme vařenými ovesnými vločkami podle potřeby a podle chuti ještě dokořeníme a dosolíme.
Ze směsi vytvoříme na fólii váleček, který pevně zabalíme a dáme vychladnout na několik hodin do ledničky.
Nakrájíme na kolečka a servírujeme – například se zeleninovým salátem, ale můžeme podávat i samotné anebo s bramborovou kaší.
Ohodnoťte tento recept: