Moučníky a cukroví

Čokoládový dort z quinoy

Vhodné pro bezlepkovou dietu.

Příprava quinoy

Quinoa neboli merlík čilský je úplná výživová bomba s vysokou nutriční hodnotou. Má vysoký obsah bílkovin, obsahuje spoustu vitamínů a je významným zdrojem minerálů (vápníku, železa, draslíku, zinku, hořčíku). Díky vysokému procentu vlákniny je lehce stravitelná. Vegetariány či vegany jistě bude zajímat, že také quinoa (stejně jako sója nebo amarant) je zdrojem základních aminokyselin, které mohou v jejich jídelníčku scházet.

Příprava quinoy je snadná. Semena propláchneme. Pokud chcete umocnit její nutriční vlastnosti, nechte ji před vařením na 2–4 hodiny ve vodě naklíčit. Na přílohu pro dvě osoby počítáme jeden hrnek quinoy (2 dcl) na dva hrnky vody. Přivedeme k varu a vaříme 15–20 minut. Quinoa absorbuje vodu, proto pravidelně promícháváme, aby se nepřipálila. Quinoa je hotová, když je poloměkká a jemně křupavá uprostřed, kolem zrnka se uvolní bílé klíčky.

Těsto

2 šálky vařené quinoy
⅓ šálku mandlového mléka – anebo mléka, které máte rádi
4 celá vejce
1 čajová lžička vanilkového extraktu
½ šálku rozpuštěného másla
¼ šálku rozpuštěného kokosového oleje
1 šálek bílého cukru
1 šálek kakaa (lépe neslazeného)
1 a půl čajové lžičky kypřicího prášku do pečiva
½ čajové lžičky soli

Rozšleháme 4 vejce, přidáme sklenici mléka a vanilkový extrakt. Vmícháme rozpuštění máslo, kokosový olej a vychladlou quinou. Poté smícháme všechny suché přísady: cukr a kakao, dále sůl a prášek do pečiva. Obě směsi spojíme a pečlivě promícháme. Vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Pečeme v předehřáté formě na 180 stupňů 45 minut až hodinu.

Kokosovo-čokoládová poleva

1 plechovka vychlazeného kokosového mléka
¼ másla
1 šálek práškového cukru
1 sáček čokoládových vloček

Z kokosového mléka použijeme tuk, který se v plechovce oddělí a utřeme s máslem a cukrem, vmícháme čokoládové vločky.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl