Polévky

Staročeská pivní polévka

4 dl plzeňského piva
30 dkg černého chleba
40 dkg hovězího masa
30 dkg kořenové zeleniny
1 cibule
2 vejce
¼ l sladké smetany
kmín
mletý pepř
sůl
chléb

Předem očištěné hovězí maso a kořenovou zeleninu uvaříme doměkka v osolené vodě. Chléb pokrájený na velké kostky zalijeme pivem a necháme změknout. Polévku přecedíme, do čistého vývaru přilijeme změklý chléb s pivem a necháme rozvařit. Okmínujeme a zalijeme rozšlehanými vejci. Podle chuti dosolíme a nakonec zjemníme smetanou.

Pokud si polévku chceme užít jako naši předkové ve středověku, vložíme nejdříve do talíře maso a kusy zeleniny a pak vše zalijeme polévkou. Dle středověkých mravů nejprve sníme polévku a poté maso a zeleninu. Bylo to vlastně jakési středověké „dva v jednom“.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl