Maso

Medová šunka

½ kg králičího masa
½ kg masa z mladého kohoutka, může být i maso kuřecí nebo krůtí
med
voda
sůl
lze přidat i koření, doporučujeme špetku muškátového oříšku

Maso nakrájíme na menší kostky a vložíme do mísy. V deci vody rozpustíme med, sůl, eventuálně přisypeme muškátový oříšek. Směs 10–15 minut rukama hněteme, aby se ingredience dobře propojily. Směsí naplníme sáček v šunkovaru, dobře uzavřeme a necháme dva dny odležet v lednici. Poté směs vaříme ve vodní lázni. Pozor! Voda se nesmí úplně vařit, doporučuje se teplota 75–80 stupňů. Počítáme zhruba 1 hodinu varu na 1 kilogram masa, můžete ale trochu času na vaření přidat. Poté necháme šunkovar vychladnout – a pak už stačí jen šunku vyklopit a ochutnávat.

Doporučuje se šunku spotřebovat rychle, nejsou v ní totiž žádné konzervanty. Ale nebojte se, až ochutnáte, dlouho vám nevydrží!

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl