Tváří v tvář problému. Živě s M. Jílkovou. Dále připravili: K. Dušková, J. Smrž a R. Kudrnáček

Proč se razantně zdražují potraviny?

Moderátorka Michaela Jílková bude v přímém přenosu společně se svými hosty diskutovat o potravinách. Diskutovat budou: Jindřich Fialka – náměstek ministra zemědělství, Tomáš Prouza – prezident SOCR ČR, Miroslav Koberna – Potravinářská komora ČR, Petr Havel – agrární analytik, a další.

Jsme svědky citelného nárůstu cen potravin v posledních měsících. Především ceny zeleniny a masa narůstají téměř skokově. Proti loňskému roku, jde u některých potravin o pětinový nárůst ceny, u ovoce jde o zdražení i o čtyřicet procent, u masa i o desítky korun. Podle odborníků se na výši ceny v poslední době odrazila především koronavirová pandemie i extrémní počasí. Problémem je prý také naše nízká soběstačnost. Větší nezávislost by pomohla kvalitě potravin. Za dvojí kvalitu by se podle návrhu ministerstva zemědělství mělo trestat až padesáti milionovou pokutou.

Proč se tak razantně zdražují potraviny a co všechno ovlivňuje jejich cenu? Mohou za růst cen vysoké marže obchodníků? Nebo spíše nároky zpracovatelů či zemědělců? Máme si zvykat, že cena už jen poroste? Co je důvodem nízké soběstačnosti ČR v potravinách a je reálné, abychom se soběstačnými, skutečně stali? Je navrhované potrestání za dvojí kvalitu potravin adekvátní? Nebo by se spotřebitel měl sám více zajímat o to, co nakupuje a tedy jestli konzumuje kvalitní potraviny?

Stopáž56 minut
Rok výroby 2020
 L HD