Tváří v tvář problému. Živě s M. Jílkovou. Dále připravili: K. Dušková, J. Smrž a R. Kudrnáček

Není strach z polského masa jen zbytečná hysterie a konkurenční válka?

Moderátorka Michaela Jílková bude v přímém přenosu společně se svými hosty diskutovat o kvalitě masa z dovozu. Diskutovat budou: Jindřich Fialka, náměstek pověřený řízením Sekce zemědělství a potravinářství Ministerstva zemědělství ČR, Remigiusz Gorski – zástupce polských obchodníků, Miroslav Koberna – ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory ČR, Petr Havel – agrární analytik, Dušan Usvald – veterinář z Mělníka, Jiří Pinkava – občan z Náchoda, a další.

V Česku platí mimořádná veterinární opatření. Ministerstvo zemědělství zavedlo od 21. února plošné kontroly dováženého polského masa. Kauzu se závadným masem odstartovaly záběry porážky nemocného skotu z masokombinátu v Mazovském vojvodství. Později vyšlo najevo, že stovky kilogramů podezřelého masa z Polska již u nás snědli hosté restaurací a stravovacích zařízení, děti ve školních jídelnách, další prodali řezníci. Evropská komise nařídila Česku ustat s mimořádnými kontrolami polského hovězího, neboť prý nejsou přiměřené riziku salmonely. Mezitím se však objevily další závadné šarže u tun dovezených druhů mas z Polska a proto jejich intenzivní kontroly ministerstvo zemědělství neodvolalo.

Jak je možné, že do Česka dorazily stovky kilogramů závadného masa z Polska? Jde o skutečný problém nebo o naši zbytečnou hysterii? Skrývá se za tím konkurenční boj a kontroly veškerého masa z Polska nejsou přiměřené? Je správné, že vyvážíme za miliardy živá zvířata, abychom z nich produkty museli dovážet? Jak poznat v obchodě zkažené maso a zemi původu, abychom nenaletěli?

Stopáž56 minut
Rok výroby 2019
 L HD