Tváří v tvář problému. Živě s M. Jílkovou. Dále připravili: J. Vondráček, K. Dušková, J. Smrž a R. Kudrnáček

Kupujeme stejně kvalitní potraviny jako na Západě, nebo horší?

Moderátorka Michaela Jílková bude v přímém přenosu společně se svými hosty diskutovat o potravinách. Diskutovat budou: Marian Jurečka – ministr zemědělství ČR, Martin Klanica – ústřední ředitel SZPI, Pavel Mikoška – viceprezident SOCR, Vratislav Janda – ředitel pro korporátní záležitosti Nestlé Česko, Lukáš Zelený – dTest, a další.

O rozdílné kvalitě potravin v zemích Evropské unie se hovoří už delší dobu a byla také tématem setkání V4 se vzkazem, že je nutné, aby tento problém řešila Evropská komise. Poukazuje se především na to, že na východní trh se dostávají výrobky, které mají nižší kvalitu, než ty, které kupují zákazníci v západní Evropě, s tím ale výrobci nesouhlasí. Naši výrobci požadují, aby se zvýšilo zastoupení českých výrobků v obchodech, až na 80%. Ministerstvo zemědělství také uvažuje o tom, že na propagaci českých produktů a potravin zřídí tzv. marketingový fond, do kterého by přispívali zemědělci, výrobci i prodejci.

Máme skutečně horší potraviny než v západní Evropě anebo jsou stejné a informace o rozdílech přehnané? Dáváme přednost ceně před kvalitou? A jsou české potraviny kvalitnější než ty z dovozu? Měli bychom mít až 80% českých výrobků v obchodech? Mají české produkty dostatečnou reklamu, anebo by se měli více propagovat? Jaké máte zkušenosti s označením čerstvé, domácí nebo české? A jsou české potraviny skutečně české? Nezdražují obchodníci potraviny zbytečně?

Stopáž56 minut
Rok výroby 2017
 L HD