Maso

Musaka

Musaka je ve středomoří tak oblíbená, že si její autorství přivlastňuje hned několik zemí, včetně Turecka. Má mnoho různých obměn, jejím základem bývají i lilky a cukety. Na Balkáně se připravuje z jehněčího masa, u nás se často připravují i varianty s hovězím, vepřovým, nebo i drůbežím masem.

1 kg brambor
500 g mletého masa
1 cibule
1 šálek rajčatové šťávy
200 ml bílého vína
200 ml olivového oleje
strouhaný sýr
petrželka
2 žloutky
cukr
sůl
pepř
máslo na vymazání plechu

Na omáčku (na zapečení):
1 l mléka
1 šálek hladké mouky
2 bílky
muškátový oříšek
sůl

Na olivovém oleji osmahneme cibulku a přidáme mleté maso. To orestujeme, pak přilijeme rajčatovou šťávu, víno, dochutíme solí, pepřem, špetkou cukru a podusíme doměkka. Hotovou směs necháme vychladit a poté do ní vmícháme nastrouhaný sýr, petrželku a žloutky. Vše důkladně promícháme a navršíme na plátky brambor, uvařených do poloměkka, které jsme vyskládali do máslem vymazaného pekáčku.

Na poslední vrstvu si v mléce rozmícháme hladkou mouku a tento základ necháme asi 10 minut provařit. Po vychlazení do něj vmícháme bílky, dochutíme solí a trochou mletého muškátového oříšku. Omáčku nalijeme na masovou směs a rovnoměrně rozetřeme. Pečeme dozlatova asi 50 minut při 180 stupních. A pozor! Musaka se servíruje vlažná nebo dokonce i studená.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl