Maso

Vídeňské knedlíky s uzenou vepřovou pečení a švestkovou omáčkou

Vídeňské knedlíky

200 g housky
120 g másla
2 vejce
2 žloutky
2 lžíce petrželky
pepř
sůl
4 lžíce mléka
3 lžíce mouky
3 lžíce strouhanky

Nejdříve si připravíme vídeňské knedlíky. Housky nakrájíme na kostičky a velmi lehce opečeme v troubě. Do vyšlehaného povoleného másla vmícháme vajíčka, přidáme opečené housky, nasekanou petržel, trochu pepře a soli, pokropíme mlékem a necháme odležet. Až do sebe houska mléko nasákne, přisypeme trochu mouky a strouhanky a opatrně vymícháme těsto, ze kterého tvarujeme kulaté knedlíky, které vložíme do vroucí osolené vody a vaříme asi 15 minut.

Uzená vepřová pečeně

600 g uzené pečeně
pepř
majoránka
100 g medu

Současně připravujeme i uzenou vepřovou pečeni. Na svrchní tučné vrstvě uzeného vepřového masa nařízneme čtvercovou mřížku, maso ze všech stran opepříme, posypeme majoránkou a necháme hodinu až dvě zaležet. Poté ho mírně podlejeme vodou a dáme asi na 45 minut péci do trouby na 180 stupňů. Upečené maso přelijeme medem, vrátíme ještě na pět minut do trouby a zapečeme do zlatova.

Švestková omáčka

100 g slaniny
1 cibule
50 g rozinek
150 g povidel
3 dcl červeného vína
sůl

Mezitím si připravíme švestkovou omáčku: do rozpuštěné slaniny přidáme nakrájenou cibuli. Až je do růžova, přisypeme rozinky a krátce je orestujeme. Poté přidáme ještě povidla a červené víno, omáčku provaříme, rozmixujeme a na závěr podle chuti dosolíme.

Pistáciová posypka

50 g vyloupaných pistácií
1 plátek toastového chleba
3 lžíce másla
sůl

Můžeme připravit křupavou pistáciovou posypku, která celý pokrm dokonale doplní. Do roztaveného másla přidáme nasekaný toustový chleba a jádra pistácií, krátce orestujeme, osolíme a máme hotovo.

Vídeňské knedlíky podáváme jako přílohu k uzené vepřové pečeni se švestkovou omáčkou. Na talíři maso ještě ozdobíme pistáciovou posypkou.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl