Moučníky a cukroví

Valentýnská jahodová srdíčka

250 g šlehačky
250 g jahodového jogurtu
300 g jahod
70 g moučkového cukru
30 g plátkové želatiny
kakaový korpus
olej
ozdobné plátky

Na ozdobu:
ostružiny
maliny
borůvky
čokoláda
snítka máty nebo meduňky

Z kakaového korpusu vykrojíme srdíčka. Formičky vymažeme olejem a pokud se nám podaří vytvořit ozdobné plátky, vyložíme jimi vnitřní strany formiček. Pak do nich vložíme srdíčka z korpusu a poklademe je nakrájenými jahodami. Na náplň smícháme přislazený jahodový jogurt s rozpuštěnou želatinou a opatrně vmícháme ušlehanou smetanu. Vzniklým krémem formičky naplníme, povrch uhladíme a dáme vychladit nejméně na 90 minut, nejlépe však do druhého dne. Po ztuhnutí srdíčka ozdobíme nakrájenými plátky jahod, plátky čokolády, ostružinami, borůvkami a malinami, případně snítkou máty či meduňky.

Vzhledem k tomu, že výroba ozdobných plátků je jak na suroviny, tak i na postup náročná, můžeme místo nich boční strany srdíček po vyjmutí z formy potřít šlehačkou a obalit plátky mandlí, strouhanými ořechy nebo čokoládou.

Ozdobné pláty

300 g hladké mouky
300 g másla
300 g cukru
300 g bílků
potravinářské barvivo
agarová poleva

Změklé máslo a všechny ostatní suroviny vyšleháme do pevné pěny. Odebereme z ní asi jednu čtvrtinu a obarvíme ji potravinářským barvivem na červenou či na jinou potřebnou barvu. Přes ozdobnou mřížku (stačí ji vyrobit z papíru) na pečící papír natřeme barevnou část hmoty. Mřížku sejmeme a pečící papír i s protřeným vzorem vložíme do mrazáku a necháme ztuhnout. Po ztuhnutí přetřeme přes barevný vzor stejnoměrnou vrstvu bílé hmoty, vložíme do trouby a pečeme na 220 stupňů asi 10 až 15 minut. Plát by se neměl zabarvit. Po upečení ihned za horka vzor přelijeme agarovou polevou, aby byl lesklý, a necháme ztuhnout. Z plátu vykrajujeme pruhy nebo tvary. Vykrojenými pruhy pak po obvodu vyložíme formu na srdíčka tak, aby po sejmutí formy zůstal vzor na vnější straně.

Rady

Želatinu dávejte nabobtnat do velmi studené vody.

Na maliny a ostružiny želírovací hmota nepatří, mají samy o sobě pěknou strukturu.

Čokoláda a jahody mají afrodiziakální účinky.

Recept na čokoládový (kakaový) korpus najdete u Tvarohových dortíků s malinami (díl Jehněčí jedna báseň).

Ohodnoťte tento recept: 

1 hlasů

Další recepty Celý díl