Pečená husa s jablky a medem, duryňský bramborový knedlík a červené zelí na víně


husa (3 – 4 kg)
3 – 4 velká jablka
4 lžíce medu
sůl
drcený kmín
Husu očistíme, osolíme, pokmínujeme, a to i uvnitř, naplníme jablky a medem a podlijeme trochou vody. Pečeme do měkka pod pokličkou na 200 stupňů asi 2 hodiny, poté odkrytou asi hodinu do zlatova. Těsně před dopečením můžeme potřít medem.
Duryňský bramborový knedlík
600 g brambor (½ syrové a ½ vařené)
80 g másla
2 žemle
sůl
100 g bramborového škrobu
Uvařené i syrové brambory nastrouháme, ze syrových vymačkáme vodu a obojí smícháme dohromady, přidáme trochu škrobu, kostičky osmažené housky, zakápnuté máslem a dochutíme trochou soli. Vytvarujeme kulaté knedlíky, velikosti golfového míčku, které vaříme 8 – 10 minut, dokud nevyplavou na hladinu.
Červené zelí na víně
1 menší hlávka červeného zelí
3 lžíce oleje nebo husí sádlo
1 cibule
4 dl červeného vína
1 dl vinného octa
3 lžíce rybízové marmelády
cukr
sůl
Na oleji zesklovatíme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené červené zelí a dusíme do měkka. Poté přidáme červené víno, a jak se vyvaří, tak i rybízovou marmeládu. Na závěr dochutíme cukrem, vinným octem a solí.
Ohodnoťte tento recept: