Maso

Pečená husa s jablky a medem, duryňský bramborový knedlík a červené zelí na víně

husa (3 – 4 kg)
3 – 4 velká jablka
4 lžíce medu
sůl
drcený kmín

Husu očistíme, osolíme, pokmínujeme, a to i uvnitř, naplníme jablky a medem a podlijeme trochou vody. Pečeme do měkka pod pokličkou na 200 stupňů asi 2 hodiny, poté odkrytou asi hodinu do zlatova. Těsně před dopečením můžeme potřít medem.

Duryňský bramborový knedlík

600 g brambor (½ syrové a ½ vařené)
80 g másla
2 žemle
sůl
100 g bramborového škrobu

Uvařené i syrové brambory nastrouháme, ze syrových vymačkáme vodu a obojí smícháme dohromady, přidáme trochu škrobu, kostičky osmažené housky, zakápnuté máslem a dochutíme trochou soli. Vytvarujeme kulaté knedlíky, velikosti golfového míčku, které vaříme 8 – 10 minut, dokud nevyplavou na hladinu.

Červené zelí na víně

1 menší hlávka červeného zelí
3 lžíce oleje nebo husí sádlo
1 cibule
4 dl červeného vína
1 dl vinného octa
3 lžíce rybízové marmelády
cukr
sůl

Na oleji zesklovatíme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené červené zelí a dusíme do měkka. Poté přidáme červené víno, a jak se vyvaří, tak i rybízovou marmeládu. Na závěr dochutíme cukrem, vinným octem a solí.

Ohodnoťte tento recept: 

1 hlasů

Další recepty Celý díl