Moučníky a cukroví

Vinný dort s krémem a hroznovým vínem v želé

na piškotový korpus:
3 vejce
75 g cukru krystal
100 g mouky
1/4 balíčku prášku na pečení

Nejdříve si připravíme dortový korpus. Celá vejce vyšleháme s cukrem a zvlášť smísíme mouku s práškem do pečiva. Do vyšlehaných vajec velmi zlehka vmícháme moučnou směs a těsto ihned vlijeme do připravené dortové formy na pečení. Vložíme do trouby a pečeme asi na 180°C podle výšky dortové formy. Upečený korpus vyjmeme a necháme vychladnout.

Vinný krém

800 g smetany ke šlehání
20 g plátkové želatiny
750 g hroznového vína (bez pecek)
200 g cukru moučky
cukrářské piškoty
0,3 l svařeného červeného vína
koření na svařené víno
červená potravinářská barva

Mezitím si připravíme krém. Vyšleháme smetanu ve šlehacím strojku do pevné pěny. Odebereme si část smetany na omazání dortu. Želatinu dáme do studené vody, až nabobtná, rozpustíme ji ve vodní lázni či mikrovlnné troubě do tekuté podoby. Pozor, želatina nesmí projít varem! Nyní jednu polovinu hroznového vína rozmixujeme dohladka a dosladíme moučkovým cukrem. Do takto připravené rozmixované směsi zamícháme rozpuštěnou želatinu, vše velmi zlehka spojíme s vyšlehanou šlehačkou a přidáme červené víno svařené s kořením. Pro lepší barvu můžeme přidat trochu červeného potravinářského barviva.

Dokončení

plátky čokolády
strouhaná čokoláda na obalení dortu
vinné hrozny
želé

Dno dortové formy vyložíme plátkem piškotového korpusu a zalijeme vrstvou krému, připraveného ze šlehačky, hroznové šťávy, cukru, želatiny a svařeného vína. Na krém položíme cukrářské piškoty, zlehka namočené ve zbytku svařeného vína, a vypeckované hrozny. Nakonec vše opět zalijeme vrstvou krému, zlehka poklepeme o stůl a dáme do ledničky minimálně na dvě hodiny ztuhnout.

Po vychlazení dort po obvodu potřeme vyšlehanou smetanou a obalíme strouhanou čokoládou a dozdobíme podle vlastní fantazie hrozny s želé, čokoládovými plátky, případně hrozny, obalenými v čokoládě. Hotový dort dáme vychladit do lednice alespoň na dvě hodiny.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl