Maso

Kližka na červeném víně a rozmarýnu s karamelovou zeleninou a polentovou kaší

1 kg hovězí kližky
100 ml oleje
700 g kořenové zeleniny
2 cibule
200 g rajského protlaku
svazek rozmarýnu
500 ml hovězího vývaru
500 ml červeného vína
bobkový list
nové koření
celý pepř
sůl
mletý pepř

Na oleji zprudka opečeme maso nakrájené na větší kostky, které jsme předem osolili a opepřili. Až se maso zatáhne, dáme ho stranou a do stejného hrnce přidáme trochu oleje. Na něm opečeme na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli spolu s bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem. Až bude mít základ zlatohnědou barvu, krátce v něm orestujeme rajský protlak, přidáme rozmarýn, zalijeme vývarem a vínem a vložíme zpátky opečenou kližku. Pod pokličkou dusíme tak dlouho, dokud maso úplně nezměkne. Na závěr dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat.

Karamelová zelenina

růžičková kapusta
kedluben
mrkev
bobkový list
máslo
muškátový oříšek
cukr krupice
sůl

Ve slané vodě s bobkovým listem spaříme rozpůlené růžičkové kapusty a kousky kedlubny a mrkve, a restujeme je na přepuštěném másle s trochou nastrouhaného muškátu, cukru a soli tak dlouho, dokud cukr nezačne karamelizovat.

Polentová kaše

200 g polenty
0,8 – 1 l mléka
máslo
sůl

Polentu za stálého míchání zavaříme do mléka s kouskem másla a dle potřeby osolíme.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl