Různé

Bramborové placky se zelím a slaninou, mletým masem, kapustou nebo špenátem a vejcem

asi 20 kusů

Bramborové placky

750 g brambor
175 – 250 g polohrubé mouky
1 vejce
sůl
hladká mouka na posypání válu
vepřové sádlo na potření placek (dle chuti)

Brambory ve slupce uvaříme doměkka, oloupeme a najemno nastrouháme. Přidáme polohrubou mouku, vejce, sůl a vypracujeme vláčné těsto. Musíme pracovat rychle, protože těsto řídne. Potom vál pomoučíme hladkou moukou a vyválíme asi tři milimetry silný plát. Z něho vykrajujeme kolečka libovolného průměru. Placky pečeme na sucho nejlépe na teflonové pánvi a pokud je ještě za tepla potřeme rozehřátým sádlem a osolíme, máme výbornou pochoutku k pivu nebo vínu.

Jako hlavní chod je můžeme podle fantazie doplnit dušeným zelím se slaninou, mletým masem, dušenou kapustou nebo špenátem se sázeným vejcem.

Dušené zelí se slaninou

kysané zelí
cibule
sádlo
cukr na dochucení
sůl a pepř
slanina na ozdobení

Na sádle opečeme najemno nakrájenou cibulku, přidáme zelí, promícháme, pod pokličkou podusíme a na závěr nezapomeneme dochutit. Na hotových plackách ještě zelí ozdobíme proužky opečené slaniny.

Dušená kapusta a masová náplň

kapusta (čerstvá i mražená)
slanina
sůl a pepř

mleté maso (nejlépe bůček)
slanina
sůl a pepř

Proužky slaniny orestujeme a rozdělíme na dvě části. K jedné přidáme mleté maso, důkladně promícháme, přiklopíme pokličkou a 10 až 15 minut dusíme. Na druhou část orestované slaniny přidáme kapustu a pokračujeme stejným způsobem. Masovou směs buď přidáme na bramborové placky zároveň s kapustou, nebo můžeme každou variantu servírovat zvlášť. Hlavně ale po změknutí nesmíme obojí zapomenout dochutit solí a pepřem.

Špenát se sázeným vejcem

listový špenát (čerstvý i mražený)
cibule
sádlo
česnek
sůl a pepř
vejce

Na rozehřátém sádle orestujeme najemno nakrájenou cibulku, přidáme špenát a pod pokličkou velmi krátce podusíme. Na závěr dochutíme solí, pepřem a česnekem. Na bramborových plackách špenát ozdobíme sázeným vejcem.

Variace

vejce
chilli papričky
pažitka
listy salátu

Jednotlivé náplně navršíme na připravené placky, servírujeme samostatně nebo v libovolných kombinacích a zdobíme vejcem, opraženými nudličkami slaniny, chilli papričkami, salátem, pažitkou, ale i jinak podle vlastní fantazie.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl