Sněhové noky se žloutkovou omáčkou

Noky
5 bílků
200 g cukru krystal
špetka soli
1 lžička bílého vinného octa
1 l polotučného mléka
1 vanilkový lusk
Bílky s cukrem, špetkou soli a octem pomalu vyšleháme do pevné pěny. Mléko s vanilkou a trochou cukru přivedeme těsně pod bod varu, z bílkového sněhu pomocí dvou lžic vytvarujeme noky, které v mléce z obou stran velmi mírně prováříme, dokud se bílek nezatáhne a poté vložíme do mléka studeného, aby zchladly.
Žloutková omáčka
5 žloutků
150 g cukru krystal
0,5 l smetany ke šlehání
1 vanilkový lusk
Noky podáváme na žloutkové omáčce. Tu připravíme ze smetany smíchané s vanilkovými semínky a polovinou uvedené dávky cukru, kterou přivedeme k varu a zahustíme žloutky vyšlehanými se zbytkem cukru. Dezert ozdobíme lesním ovocem a snítkou máty.
Ohodnoťte tento recept: