Různé

Ztracená vejce ve víně (Oeufs en meurette)

Omáčka

50 g másla
100 g slaniny
3 mrkve
1 cibule
3 šalotky
1 stroužek česneku
20 g mouky
1 l červeného vína
0,5 l drůbežího vývaru
tymián
petrželka
bobkový list
celý pepř
sůl

Na másle rozpustíme slaninu, přidáme nastrouhanou mrkev, po chvíli i nakrájenou cibuli a šalotku, a orestujeme do zlatova. Potom přijde na řadu prolisovaný česnek a mouka. Jakmile začne zlátnout, zalijeme vše vínem. Krátce provaříme, přilijeme vývar, přidáme tymián, petrželku, bobkový list a celý pepř, a mírným varem redukujeme tak dlouho, dokud omáčka nezhoustne. Poté ji přecedíme, podle chuti osolíme a pustíme se do přípravy směsi na posypání.

Směs na posypání

slanina na kostičky
šalotka
houby
česnek
pórek
sůl
pepř

Na slanině orestujeme šalotku a houby, přidáme trochu česneku, a až všechno získá zlatavou barvu, vmícháme ještě pórek na nudličky. Lehce osolíme a opepříme, a můžeme se pustit do toho hlavního a začít pošírovat vejce.

Pošírování

12 vajec
1 l vody
0,5 l červeného vína
0,2 l vinného octa

Do mírně vroucí vody s červeným vínem a octem opatrně vložíme pomocí naběračky vejce. Asi po 3 až 4 minutách je vyjmeme, položíme na opečenou bagetu či toast, přelijeme hotovou teplou omáčkou a posypeme předem připravenou směsí se slaninou, šalotkou, houbami, česnekem a pórkem.

Ohodnoťte tento recept: 

1 hlasů

Další recepty Celý díl