Moučníky a cukroví

Šlehačkový dort s višněmi

Čokoládový korpus

120 g bílků
65 g žloutků
120 g cukru krystal
50 g hladké mouky
30 g hrubé mouky
35 g hořkého kakaa
35 g oleje

Nejdříve si připravíme korpus. Bílky vyšleháme se dvěma třetinami cukru a postupně spojíme se žloutky vyšlehanými s cukrem, který zbyl. Do hmoty po částech vmícháme předem připravenou směs hladké a hrubé mouky s kakaem a na závěr i olej. Vzniklé těsto musíme takzvaně „utáhnout“, tedy míchat ho tak dlouho, dokud se na povrchu nezačne lesknout. Pak bude totiž korpus hutný a šťavnatý. Dort pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 45 minut, ale je dobré ho hlídat, protože každá trouba peče jinak! Upečený korpus poprášíme hladkou moukou, obrátíme dnem vzhůru, necháme vychladnout a teprve potom ho vyjmeme z formy.

Náplň a krém

2 - 3 lžíce višňového džemu
250 ml smetany (33 % tuku)
100 g čokolády na vaření
300 g višňového kompotu nebo mražených višní
cukr krystal dle chuti
2 lžíce bramborového škrobu

Mezitím si připravíme krém a višňovou náplň: Ve vroucí smetaně rozpustíme čokoládu, ihned odstavíme a necháme zchladnout. Výhodnější je připravit si základ na krém den předem. Před sesazením dortu základ vyšleháme do krému a můžeme se pustit do husté višňové omáčky: Polovinu vypeckovaných višní rozvaříme v troše vody s cukrem, zahustíme zálivkou ze škrobu a vody, vmícháme zbytek višní a až směs vychladne, navrstvíme ji na plátky korpusu spojené višňovým džemem.

Ozdobení

250 ml šlehačky
čokoládové hobliny
naložené višně

Na závěr na dort navršíme silnou vrstvu čokoládového krému a dáme do chladu. Až dort ztuhne, potřeme ho po stranách zbylým krémem a ozdobíme bílou šlehačkou, hoblinami čokolády a višněmi.

Rady

Višně je nutno předem vypeckovat.

Škrob rozmíchejte s vlažnou vodou.

Zálivku ze škrobu a vody přilévejte za stálého míchání.

Čokoládový krém si připravte den předem.

Ohodnoťte tento recept: 

1 hlasů

Další recepty Celý díl