Moučníky a cukroví

Jablka v županu

6 jablek
750 g listového těsta
strouhanka
vejce na pomašlování
cukr moučka

Náplň

brusinkový kompot
sušené brusinky
vlašské ořechy
mandle
rozinky
skořicový cukr
strouhanka

Celá oloupaná jablka zbavíme jadřinců a seřízneme tak, aby stála rovně. Vyválené těsto rozdělíme na dostatečně velké čtverce, do jejich středu nasypeme trochu strouhanky, na kterou postavíme jablka a naplníme je směsí z naložených a sušených brusinek, mletých ořechů, plátků mandlí, rozinek, skořicového cukru a trochy strouhanky. Podle chuti můžeme přidat i kapku rumu či koňaku. Strouhankou jablka ještě zlehka posypeme a zabalíme do těsta tak, aby rohy čtverců byly nahoře důkladně spojeny. K tomu nám pomůže i vejce, kterým na závěr těsto pomašlujeme.

Ze zbytků těsta ještě můžeme udělat ozdoby ve tvaru lístku a takto připravená jablka dáme do trouby na 200 stupňů a upečeme dozlatova. Jablka v županu podáváme ještě teplá, posypaná moučkovým cukrem.

Ohodnoťte tento recept: 

1 hlasů

Další recepty Celý díl