Moučníky a cukroví

Povidlové koláčky

500 g hladké mouky
50 g droždí
250 ml mléka
100 g cukru krupice
2 žloutky
180 ml oleje
400 g povidel
vejce na pomašlování
drobenka
máslo
rum
cukr moučka

Z droždí a trochy vlažného mléka a cukru uděláme kvásek, který zlehka zahustíme moukou a necháme vykynout. Do mísy dáme mouku, cukr, žloutky a postupně přidáváme mléko a olej. Nakonec smícháme s kváskem a vypracujeme v hladké těsto. To zaprášíme moukou, necháme přikryté vykynout a potom z něj vytvarujeme malé kuličky, z nichž vytlačíme dnem malé skleničky koláčky, ty pomašlujeme vejcem, naplníme povidly a posypeme drobenkou. Pečeme při 180°C do zlatova. Po vytažení z trouby koláčky pomašlujeme máslem s kapkou rumu a až vychladnou, posypeme je moučkovým cukrem.

Rady

Kvásek vykyne rychleji, když bude mléko vlažné.

Povidla můžete nahradit makovou, tvarohovou nebo ořechovou náplní.

Těsto je dost tučné, takže plech není třeba vymazávat.

Před vytlačením každého koláčku vložte skleničku do mouky, aby se nelepila na těsto.

Ohodnoťte tento recept: 

2 hlasů

Další recepty Celý díl