Moučníky a cukroví

Tvarohové dortíky s malinami

Kakaový korpus

180 g cukru krystal
70 g hladké mouky
40 g hrubé mouky
180 g bílků
100 g žloutků
75 g oleje
50 g kvalitního tmavého kakaa

Postup přípravy kakaového korpusu (s tajnými radami přímo od šéfcukráře Vladimíra):

Nejprve z připravených vajec oddělením žloutků a bílků získáme požadované váhy. Bílky vyšleháme spolu s cukrem do tuhé pěny a to tak, že když otočíme kotlík s ušlehanými bílky dnem vzhůru, dobře vyšlehaná hmota nevypadne, ale zůstane uvnitř. U žloutků postupujeme podobně, ale u nich se nemusíme bát přešlehání.

Obě vyšlehané hmoty spojíme tak, že žloutky nadlehčíme malou částí bílků a poté nadlehčené žloutky vmícháme do ostatních bílků. Tímto postupem se vyvarujeme sebemenšího poškození vyšlehané hmoty.

Nyní vmísíme velice zlehka směs mouky a kakaa. Máme-li hmotu dobře promíchanou, vmícháme olej a celou směs mícháme tak dlouho, až se nám na povrchu začne lesknout. Tento postup nazýváme tzv. „utažením masy“ a speciálně u tohoto druhu korpusu nám zajistí nádherný lesk a nedrobivost korpusu, což oceníme při jeho krájení.

Vzniklou hmotu vložíme do dortové formy, pečeme při 180 °C zhruba asi 45 minut (záleží na výšce a šířce námi použité formy).

Po upečení dort bude pevný a nádherně vonět po použitých surovinách. Správně upečený dort poznáme tak, že je-li vychladlý, přiložíme k němu ucho, dvěma prsty lehce zmáčkneme povrch a korpus nám musí zašumět asi jako když rozhrneme pěnu.

Náplň

250 g měkkého tvarohu
125 g másla
50 g moučkového cukru
20 g pudinkového prášku
125 ml mléka
50 g krystalového cukru
vanilkový cukr
limetová kůra
čerstvé maliny

Připravíme si tvarohovou náplň. Z pudinkového prášku, mléka a krystalového cukru uvaříme hustý krém, který zasypeme vanilkovým cukrem a dáme vychladit. Potom do něj přidáme tvaroh vyšlehaný s moučkovým cukrem, povoleným máslem a trochou strouhané limetové kůry. Obě hmoty smícháme v jednolitý krém. Z plátku kakaového korpusu vykrojíme kolečka, kterými vyložíme dna vymazaných formiček, do poloviny je zaplníme tvarohovým krémem, přidáme čerstvé maliny a ty překryjeme další vrstvou krému. Povrch opatrně zarovnáme a dáme alespoň na dvě hodiny vychladit.

Dokončení

šlehačka
pražené plátky mandlí
maliny
lístky čerstvé máty nebo meduňky

Po vychlazení dortíky vyjmeme z formiček, po obvodu potřeme šlehačkou a obalíme plátky mandlí, nahoře zdobíme šlehačkou, malinami, lístkem máty nebo meduňky a případně i efektní karamelovou ozdobou, pokud ovšem budete tak šikovní jako Vladimír.

Ohodnoťte tento recept: 

1 hlasů

Další recepty Celý díl