Zeleninová jídla

Restovaná cuketa s holandskou omáčkou, mandlovou posypkou a bramborem

na restované cukety:
cukety
olivový olej
prolisovaný česnek
tymián
sůl
bílý pepř

Nakrájené cukety krátce orestujeme na oleji s česnekem a snítkou tymiánu. Osolíme je, opepříme a pod pokličkou necháme asi pět minut dojít. Mezitím si připravíme holandskou omáčku.

Holandská omáčka

200 ml bílého vína
60 ml vývaru
60 g žloutků
200 – 250 g másla
citron
sůl
bílý pepř

Nejdřív necháme varem zredukovat víno asi na třetinu. Až vychladne, smícháme ho s vlažným vývarem a žloutky, a na vodní lázni šleháme tak dlouho, až omáčka začne houstnout. Za velmi intenzivního šlehání pak pomalu přiléváme rozpuštěné máslo a jakmile omáčka získá správnou konzistenci, dochutíme ji pár kapkami citronu, solí, pepřem, a okamžitě podáváme s restovanými cuketami.

Mandlová posypka

toastový chléb
plátky mandlí
máslo
sůl

Na talíři vše doplníme vařenými bramborami a speciální posypkou z na másle opražené čerstvé strouhanky smíchané s na másle orestovanými plátky mandlí a špetkou soli.

Mandle orestujte jen zlehka, aby nezhořkly.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl