Restovaná cuketa s holandskou omáčkou, mandlovou posypkou a bramborem

na restované cukety:
cukety
olivový olej
prolisovaný česnek
tymián
sůl
bílý pepř
Nakrájené cukety krátce orestujeme na oleji s česnekem a snítkou tymiánu. Osolíme je, opepříme a pod pokličkou necháme asi pět minut dojít. Mezitím si připravíme holandskou omáčku.
Holandská omáčka
200 ml bílého vína
60 ml vývaru
60 g žloutků
200 – 250 g másla
citron
sůl
bílý pepř
Nejdřív necháme varem zredukovat víno asi na třetinu. Až vychladne, smícháme ho s vlažným vývarem a žloutky, a na vodní lázni šleháme tak dlouho, až omáčka začne houstnout. Za velmi intenzivního šlehání pak pomalu přiléváme rozpuštěné máslo a jakmile omáčka získá správnou konzistenci, dochutíme ji pár kapkami citronu, solí, pepřem, a okamžitě podáváme s restovanými cuketami.
Mandlová posypka
toastový chléb
plátky mandlí
máslo
sůl
Na talíři vše doplníme vařenými bramborami a speciální posypkou z na másle opražené čerstvé strouhanky smíchané s na másle orestovanými plátky mandlí a špetkou soli.
Mandle orestujte jen zlehka, aby nezhořkly.
Ohodnoťte tento recept: