Maso

Jehněčí maso na černém pivu s bramborami a sladkým česnekem

600 g jehněčí kýty
250 g másla
100 g mrkve
100 g celeru
250 g cibule
5 stroužků česneku
1,5 l vývaru
1 černé pivo
chlebová střída
rozmarýn (tymián)
sůl
pepř

Na rozehřátém másle orestujeme nastrouhanou mrkev s celerem, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, a až získá zlatavou barvu, přidáme prolisovaný česnek a rozmarýn. Potom zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Do vařícího základu přidáme očištěné, na kousky nakrájené jehněčí maso, osolíme, opepříme a dusíme do poloměkka. Přidáme-li maso do vroucího základu, zůstane šťavnaté. Poté přilejeme černé pivo a pod pokličkou necháme maso úplně změknout. Omáčku zahustíme nadrobno nakrájenou střídou chleba a asi 15 minut provaříme. Na závěr dosolíme a opepříme podle chuti.

Brambory se sladkým česnekem

brambory vařené ve slupce
česnek
máslo
sůl
pepř

Oloupané stroužky česneku vložíme do horkého přepuštěného másla a necháme je podusit. Na měsíčky nakrájené brambory, předem uvařené ve slupce, naskládáme na plech, osolíme, opepříme a přelijeme přepuštěným máslem i s celými stroužky česneku. Nakonec dáme do trouby zapéct do zlatova.

Maso servírujeme spolu s přílohou a ozdobíme pažitkou.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl