Maso

Slepice na paprice

1 slepice (cca 1,5 kg)
1 citron
1,5 l vývaru
200 g másla
500 g cibule
30 g mleté sladké papriky
0,5 l smetany na šlehání
sůl

na jíšku:
150 g hladké mouky
100 g másla

Slepici naporcujeme, zbavíme kůže, zakapeme citronovou šťávou a dáme do chladu nejlépe přes noc zaležet. Z odřezků a kůže uděláme vývar. Až se maso zaleží, připravíme si základ omáčky: na másle orestujeme dozlatova najemno nakrájenou cibuli, přidáme papriku a jak začne pěnit, okamžitě ji zalijeme připraveným vývarem, aby nezhořkla. Slepici nasolíme, vložíme do vroucího základu a pod pokličkou dusíme tak dlouho, dokud nezměkne. Poté maso vyjmeme, základ zahustíme máslovou jíškou, krátce provaříme, přilijeme smetanu, opět krátce provaříme a je-li třeba, dosolíme. Chceme-li omáčku skutečně jemnou, můžeme ji promixovat. Na závěr v ní prohřejeme maso a podáváme třeba s rýží, těstovinami nebo houskovým knedlíkem.

Maso osolte až těsně před jeho tepelnou úpravou.

Ohodnoťte tento recept: 

1 hlasů

Další recepty Celý díl