Hruškový dezert
cca 300 g listového těsta
250 ml mléka
250 ml smetany na šlehání
370 g cukru
110 g hrubé mouky
150 g žloutků
vanilkový lusk
cca 100 g plátků mandlí
cca 8 hrušek
Vymazané zapékací misky vyložíme listovým těstem. Mléko, část smetany, cukr a vanilku uvedeme do varu a zahustíme zálivkou z mouky, žloutků a zbytku smetany. Krátce provaříme, je-li třeba, propasírujeme a začneme s plněním. Vrstvy krému a mandlí střídáme tak dlouho, dokud nejsou misky ze dvou třetin plné. Teprve pak ořízneme přebytečné těsto, ozdobíme plátky kompotovaných nebo čerstvých hrušek a dáme asi na 35 minut do trouby na 200 stupňů.
Dezert bude stejně dobrý, i když použijete velkou koláčovou formu a místo hrušek jiné oblíbené ovoce.
Na podsypání těsta můžete použít i mouku hladkou či polohrubou.
Ohodnoťte tento recept: